Testmozgással a stressz ellen...
2002/07/22 08:00
1344 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Korunk egyik legdivatosabb fogalma a wellness mellett a stressz. Korábbi dolgozatainkban már sokat foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, most a stressz és a sportolás kapcsolatát boncolgatjuk. A stressz jelensége, mint azt már tudjuk, bizonyos komplex lelki állapotok testi megnyilvánulásainak összessége.

Ezeket a testi megnyilvánulásokat, amelyek nagyon különbözőek lehetnek, attól függően, hogy ki, milyen lelki alkat, egy szóval stressz szindrómának nevezzük. Ide tartoznak az olyan úgymond népi diagnózisok, mint pl. a felmegy az agyvizem, a gyomorideget kapok, a szívinfarktust kapok, stb. Ezek hátterében pedig a vonatkozó szervek patológiai elváltozása áll.
A rendszeres, legalább heti két alkalommal végzett testmozgás az egész szervezetre jótékony hatást fejt ki. Mivel a szervezet nagyon komplex rendszer, szinte lehetetlen kiragadni, vajon mely szervcsoportra gyakorol kedvezőbb hatást a sport. Vegyük sorra a sport kedvező élettani hatását a fent felsorolt népi diagnózisok alapján.

1. Felmegy a pumpa, a vérnyomás, agyvizet vagy infarktust kapok:

Fenti diagnózisok valószínűleg a keringési rendszer betegségeire vonatkoznak, közelebbről a vérnyomás problémákra. A stressz hormonok a szervezetben található legerősebb vérnyomásemelő anyagok közé tartoznak. Az érfalakra kifejtett erős és gyors összehúzó hatásuknak köszönhetően nagyon hamar emelik meg a vérnyomást. A tartós stressz következtében az érrendszer kompenzáló mechanizmusai beszűkülnek, a vérnyomás tartósan magas maradhat. Ennek következtében, de egyben a további panaszok okaként az érfalak rugalmassága csökken, érelmeszesedés alakulhat ki, a szívizom vastagsága megnő, vérellátása romlik, a szív pumpa funkciója romlik. A pulzusszám emelkedik, de egy bizonyos ritmus elérése után az ingerkeltő mechanizmusok is károsodnak.

2. A gyomorideget kapok, f**ok a vizsgától, stb.

Ezeknek a kifejezéseknek a hátterében a gyomor-bél rendszer tünetei szerepelnek. A tápcsatorna szervei rendkívüli mértékben jól ellátottak idegvégződésekkel. Ennek következtében, bármely, a vegetatív rendszer érintő hatás megviseli a gyomor-bél rendszert. Ezek a panaszok a székrekedéstől (mindenki ismer olyan embert, aki utazás alatt, nem tud vécére menni) a hasmenésig bármelyek lehetnek (pl., vizsga előtti gyakori székletürítés). A gyomorra gyakorolt káros hatások megnyilvánulhatnak túlzott vagy csökkent savtermelésben is, amelyek a gyomorideg tipikus panaszát hozzák a felszínre.

A sport lassítja a szívritmust, csökkenti a fáradtságérzetet és javítja a gyomor-, illetve a bélrendszer-keringését valamint ami nagyon fontos: az agyban olyan anyagok kiválasztását serkenti, amelyek jó közérzetet, jókedvet okoznak, és hozzájárulnak, hogy az ember lazának és kipihentnek érezze magát.
Nagyon nagy csapda a korunk divatos sportjainak: squash, tenisz, stb. űzése, hiszen ezek is nagyon komoly stresszt képviselhetnek.
Ezt mondtuk már többször ezeken az oldalakon, de azt hiszem nem elégszer, szóval a lényeg, ismét a mértékletességben keresendő... Kerülni kell tehát az erőszakos vagy túlzottan küzdő jellegű sportot, az állandó versenyzést, már amennyiben nem versenysportoló az ember, mert akkor nem tudja elkerülni ezt a dolgot, ugye. De ha csak hobby-szinten űztök valamit, akkor mindenképpen szem előtt kellene tartani ezt.