Tévénézés helyett
2004/09/28 08:00
638 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Jelenleg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár földszinti emeletén dolgozik. A beiratkozásokat intézi. Olyannyira megszerette munkahelyét, hogy ma már könyvtárosnak tanul. Nagy Erikával beszélgettünk.

Négy éve kerültem ide, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba. Akkor még nem így nézett ki, teljesen szét volt verve a palota rész. A szabadpolc a jelenlegi Internet - terem helyén volt, innen pakoltuk át később a könyveket. Ez négy évvel ezelőtt augusztusban történt. Úgy kerültem ide, hogy munka nélkül voltam, elmentem a Munkaügyi Központ Ifjúsági Irodájába, és azt ajánlották nekem, kezdjek el itt dolgozni. Azt hittem, csak főiskolai végzettséggel kaphatnék egy ilyen helyen munkát, nagyon meglepődtem, amikor azt mondták, a kölcsönzőbe keresnek embert, és elég hozzá egy érettségi. Igazából sosem gondoltam volna, hogy könyvtáros leszek. Végülis ennek most még nincs is sok köze a könyvtárhoz, hiszen ez főként adminisztrációs munka, gyakorlatilag adatbevitel. Könyvtárosnak tanulok a bölcsészkaron, mert most már szeretném megtanulni a könyvtáros szakmát. Eredetileg könyvelő a végzettségem.

A könyvtáros segít, tájékoztatja az olvasókat, elpakolja a már használaton kívüli könyveket, folyóiratokat akár szabadpolcon, akár olvasóteremben. A szabadpolcos könyveket bárki kikölcsönözheti, akinek van érvényes, saját könyvtárjegye. Az olvasóterembeli könyvek csak helyben olvashatók. Van egy olyan részleg is, akik a feldolgozással foglalkoznak, vagyis az újonnan beérkező könyveknek, DVD - knek, videókazettáknak adnak jelzetet, aztán beviszik az adatbázisba. Ők tulajdonképpen "állam az államban", mert ez egy teljesen elkülönült rész a hetedik emeleten. Persze az ő munkájukat is megtanuljuk az egyetemen, hiszen ez is beletartozik a könyvtáros szakmába. Amit én szeretnék, az inkább a tájékoztatás. Most is rengeteg emberrel találkozom nap, mint nap, de csak a beiratkozást, könyvtárjegy lejártakor a meghosszabbítást végzem, illetve a kiadást és visszavételt. A könyvek visszapakolása is a mi feladatunk, főként a szabadpolcra. A perelés előkészítését is intézem, vagyis azokkal az olvasókkal foglalkozom, akik nem reagáltak a felszólító levelünkre sem. Maga a procedúra lebonyolítása a perelési osztályhoz tartozik.

Kikeresem azt a bizonylati papírt, amit kivételkor mindenki megkap, a könyv visszahozatali idejével, illetve hozzákeresem a beiratkozási nyilatkozatot az olvasó aláírásával. A könyvtár szakot idén fogom befejezni. Volt olyan tantárgy, amiből szigorlatozni kellett, volt olyan, ami két-három éven keresztül tartott. Szociológiát, filozófiát, osztályozást, katalogizálást tanultunk. Még a régi rendszer szerint, nem számítógépen. Közgazdaságtan, számítógépes ismeretek is szerepeltek a tantárgyaink között, most a szövegszerkesztést, táblázatkezelést tanuljuk, illetve hogyan kell jelentéseket készíteni. A tájékoztatás a legfontosabb rész, ebből szigorlatozunk idén év végén. Két műszakban dolgozunk, a délelőttösök reggel nyolctól délután fél ötig vannak, ők a nyolc órások, ők vannak kevesebben, nagyrészt öt órások vannak itt. A délutánosok műszaka tizenkettőtől este nyolc óráig tart. Az olvasók ebből nem sokat vesznek észre, legfeljebb, hogy az egyik helyen valaki más ül. Olvasni nem nyílik lehetőségünk a munka alatt, mert nagyon nagy a "nyüzsi" legtöbbször.

A vezetőség tiltja is a pultban olvasást, amit senki nem ért, hiszen hogy lehet az, hogy könyvtárosként nem olvashatunk... Mivel nagyon szeretek olvasni, minden adandó alkalmat kihasználok. Otthon is egyfolytában olvasok, könyvmoly vagyok, hanyagolom a TV-t, meg itt is, ha van rá egy csöpp időm. Persze úgy tartom a könyvet, vagy az újságot, hogy ha valaki jön, ne kelljen itt ácsorognia, azonnal kiszolgálhassam. Ehhez a szakmához rendkívül nagy türelem kell, mert az olvasók nagyon különbözőek, és mindenkivel egyforma udvariasnak kell lenni. Van, aki elvárja, hogy őt előbbre vegyük, ilyen nem lehet. Mindenkivel egyformán kell foglalkoznunk. Egy kis könyvtárban talán nem szempont a kötélidegzet, de itt döbbenetes forgalmunk van. Nagy munkabírás és stressztűrő-képesség szükséges és hozzá kell szokni, hogy az ebédidő csak fél óra, tehát gyorsan is kell tudni enni...