Tisza-tavi Ökocentrum (x)
2012/05/22 08:00
1679 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!

Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, 3D mozi és a Tisza-tó kincsei Poroszlón.

poroszlo_1

A májustól látogatható Tisza-tavi Ökocentrum eddig nem látott formában mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit. Az épület 1 millió literes poroszlo_2 akváriumrendszerében több mint 50 féle hal él. Ez az édesvízi akvárium nem pusztán azért egyedülálló, mert Európában a legnagyobb! Különleges az alagút is, amelynek falán át torzításmentesen élvezhető a látvány, például az, ahogy a viza, ez az egykoron hazánkban élt halóriás ma sem kicsi, másfél-két méteresre is megnövő példányai átúsznak a látogatók feje felett.

Az Ökocentrum a különleges akvárium mellett számos egyéb programot is kínál. A hazai kétéltűeket bemutató kiállítás például egy éjszakai erdőbe viszi a kíváncsi érdeklődőt felfedező útra. Mivel a kétéltűek nappal rejtőzködő életet élnek, ezért egy fordított poroszlo_4 világítási rendszer segítségével látható, amint vadászni indulnak az unkák, ásóbékák, gőték és szalamandrák.

A 3D moziban részeseivé válunk a vásznon történő eseményeknek. A nádasok susogó dzsungelében virtuális csónakunkkal felfedezhetjük az érintetlen természet szépségét. A Tisza-tavi naplementék a vízről a legszebbek. Aki ezt látta filmen, biztosan át szeretné élni a valóságban is.

Az épülethez kapcsolódó tórendszer első bemutatója a jégmadár számára kialakított élőhely. A természethű környezetben megcsodálhatjuk, amint a halászkirálynak nevezett ragyogó kék-narancs tollazatú nagy csőrű, kis madár vízbe bukva megragadja zsákmányát. A tórendszer következő állomása a vidra külső kifutója és medencéje, poroszlo_5 ahova az épületből egy speciálisan kialakított „vidrafolyosón” áthaladva jutnak ki a szabad ég alá ezek az örökmozgó állatok. A nap jelentős részében itt figyelhetjük meg őket, akár a víztükör alatt, amint a medencéjükben élő halakra vadásznak.

A látogatás élményét fokozza a tutajos-tó, a természetes növénylabirintus, a rönkjátszótér, a halász-skanzen és a körpanorámás fedett kilátótorony. A Tisza-tavi Ökocentrumból rövid hajóúttal elérhető a másfél kilométer hosszú Vízi Sétány.

A Tisza-tavi Ökocentrum kínálatában a turizmus mellett az oktatás kiemelt jelentőségű. Az általános- és középiskolák biológiai tananyagának kiegészítő, gyakorlati oktatásában komoly szerepet tölthet be megtekintése és a szervezett programokon való részvétel.

További információ itt