Véradás
Marsi Zoltán
2004/09/20 08:00
1466 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Hazánkban a szervezett véradás több mint ötven éves múltra tekint vissza. Az egészségügyben évente mintegy 500 ezer egység (1 egység = egy véradáskor levett vér mennyisége, 4,5 dl) vért használnak fel az önkéntes véradóknak köszönhetően. Ma Magyarországon minden 18 és 65 év közötti ember adhat vért, nők esetében évente 3, férfiak esetében 4 alkalommal.

A véradás menete

A véradás első lépése egy kérdőív kitöltése. Ezt követően a véradót teával vagy üdítővel kínálják, hogy a leadandó folyadékot előre pótolja. Az orvosi vizsgálat során megmérik az önkéntes vérnyomását és néhány egyszerűbb laboratóriumi vizsgálatot végeznek. A vizsgálat után a véradót egy kényelmes ágyra fektetik és elkezdődik a vérvétel. A vért egy steril egyszer használatos zsákba veszik le, amelyhez egy szintén steril, egyszer használatos vérvételi tű csatlakozik. Ezért nem fertőződhet a véradó. A kb. 5 perces vérvétel ideje alatt 4,5 dl vért vesznek le. Végezetül kalóriapótlásként némi uzsonnával kínálják meg az önkénteseket. A teljes procedúra ideje kb. 40 perc. A vérvételi zsákban a vér alvadását gátló és a vérsejteket tápláló oldat van. Ez a vérellátó állomásokra kerül, ahol további vizsgálatokat végeznek (szifilisz, hepatitis, AIDS stb.). A vért ezt követően különböző formátumban (vörösvértest koncentrátum, trombocita koncentrátum, friss fagyasztott plazma stb.) hűtve tárolják. A kórházak a betegek paramétereit elküldve igényelhetnek vért az Országos Vérellátó Szolgálattól.

Linkek