Az online kurzusokról pedagógus szemmel
Bodnár Gabriella
2010/04/15 08:00
734 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Learning Events (Oktatási események) elnevezés különböző témák köré épülő rövid és intenzív tanfolyamokat takar, melyekre európai tanárok jelentkezhetnek. Hazánkból is sokan csatlakoznak a kurzusokhoz, köztük Egri Józsefné, az eTwinning egyik regionális képviselője. Mint elmondta, élmény volt új ismereteket tanulni úgy, hogy szabadon rendelkezett az idejével, és bármikor kérhetett és kapott segítséget.

Már 4 éve vagyok regisztrált tagja az eTwinning közösségnek. Minden évben elhatározom, hogy bekapcsolódom az oktatási események oldalon kínált e-learning tanfolyamok valamelyikébe. Eddig mindig halogattam, mert attól tartottam, hogy nem fogom megérteni az angol utasításokat, vagy az oktató videók angol magyarázatát egy alapfokú angol nyelvvizsgával.

Ennek ellenére az idén februárban olyan témára akadtam, amelyet nem lehetett kihagyni. A képzés címe: eTwinning ideas for Maths, és február 15-től február 26-ig tartott. A regisztráció után kaptunk egyedi felhasználó nevet és jelszót, amellyel be tudtunk lépni az oktatási felületre. A képzést Palmira Ronchi olasz matematika és informatika szakos tanárnő koordinálta, akinek ezúton is köszönöm lelkiismeretes munkáját. A képzéshez szükséges programot letölthettük és telepítési útmutatót is kaptunk hozzá a www.geogebra.org/webstart oldalról. A programnak magyar nyelvű változata is elérhető.

Öt feladattípust kellett a geometriai szerkesztő programmal megoldani. Minden feladathoz részletes leírást, oktató videót nézhettünk meg, amely alapján könnyen megoldhattuk őket. Minden feladatra három nap állt rendelkezésünkre. Ha végeztünk, a kész munkát fel kellett tölteni az adott helyre. A fórumon beszélgethettünk a résztvevőkkel, sőt egymástól és az oktatótól is kérhettünk segítséget, ha elakadtunk a munkával. A fórumra feltett problémára mindig hamar reagáltak a többi kollégák és jó kis vitafórum alakult ki. Voltak, akik a feladatokat továbbgondolva, újabb matematikai problémák megoldására is vállalkoztak és próbálkozásaikat szintén megosztották velünk. Felejthetetlen élmény volt új ismereteket tanulni úgy, hogy az időmet én magam oszthattam be, és bármikor, a nap bármely időpontjában kérhettem és kaptam segítséget.

A diákokat is érdekelte

A program nagyon érdekes a gyerekek számára is. Egyetemista fiaim és általános iskolás lányom egyaránt nagy lelkesedéssel próbálták ki feladataimat. Amit egyik nap megtanultam, azt másik nap megosztottam a diákokkal és kipróbáltam az osztályteremben is. A gyerekek is nagyon élvezték, hogy körző, vonalzó nélkül, néhány egyszerű utasítás használatával tudtak kört, érintőt, sokszöget, merőlegest, párhuzamost szerkeszteni. A feladatok számomra is élvezetesek voltak. Sok hasonló kis programmal szívesen megismerkednék, hogy változatosabbá tehessem diákjaim számára a tanulást. Ha valaki kedvet kapna a program kipróbálásához, szívesen megosztom vele a feladatokat és azok segédanyagát is.

Rajtam kívül még 4-5 kolléga és kolléganő is elvégezte a kurzust Magyarországról. Jó volt látni, hogy sok pedagógust érdekelnek az új oktatási módszerek és lehetőségek. A kurzus végén egy élő konzultációba lehetett bekapcsolódni a program készítőjével, aki várta a kérdéseket és online meg is válaszolta azokat. Szívesen vette a javaslatokat a program továbbfejlesztésére. A kurzus végeztével mindenki e-mailben megkapta az igazolást a részvételről. Európa minden részéről kb. 150 pedagógus végezte el ezt az online képzést.

Bátran merem ajánlani mindenkinek, hogy kövesse figyelemmel az eTwinning felületén az oktatási eseményeket és minimális angol nyelvismerettel is vágjon bele és próbáljon ki egy ilyen rövidtávú képzést.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek