A digitális kompetencia fejlesztése - eTwinning webináriumok 2017
2017/08/17 08:00
2410 megtekintés

Az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pontja 2017 őszén is változatos témájú webináriumok keretében nyújt szakmai továbbképzési lehetőségeket a digitális kompetenciafejlesztés iránt érdeklődő pedagógusoknak.

etwinning_webinar

Az online szemináriumok valós idejű kommunikációra lehetőséget adó előadások, melyek során a résztvevőknek különböző témákkal kapcsolatos tanulásra, beszélgetésre és eszmecserére nyílik lehetőségük. A szakértők által vezetett webináriumok alatt feldolgozott témák az eTwinning programhoz és tevékenységekhez, valamint a digitális kompetencia fejlesztéséhez kapcsolódnak.

Időpontok

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a webináriumokhoz külső linken, előzetes regisztráció után fognak tudni csatlakozni. A webinárium után, aki regisztrált és részt vett rajta, részvételt tanúsító oklevelet kap, digitális formában.

November 14. 17:00

Befogadó osztályterem

Előadó: Őriné Simonovics Andrea eTwinning nagykövet

Az iskolai lemorzsolódás és a halmozottan jelentkező tanulási és viselkedési problémák egyre nagyobb gondot jelentenek az oktatásban. A tanárok sokszor értetlenül tekintenek a diákokra, akik manapság „annyira másak”; a diákok pedig nem tudják megérteni, hogy miért kell kórházi sterilségű környezetben tanulniuk, holott az őket körülvevő világ ennél sokkal, de sokkal színesebb és csábítóbb. A rájuk nehezedő követelményrendszer pedig sorra szedi az áldozatait: stressz, depresszió, kiábrándultság.
A gyerekek képességeiben, családi és anyagi hátterében mutatkozó különbségek jelentősen befolyásolják azt, hogy milyen módon tudnak hatékonyan tanulni - mégis nehezen találjuk meg az egyéni módszereket, az integrálás-differenciálás egyensúlyát.
Az előadó személyes tapasztalatait és próbálkozásait megosztva próbál alternatívát adni a vállalkozó szellemű, változ(tat)ásra vágyó pedagógusoknak és ezeket a kérdéseket szeretné megválaszolni:
Hogyan tegyük élhetőbbé az osztálytermet? Miért fontos a diákok érzelmi ráhangolódása? Hogyan kovácsolhatunk előnyt a digitális eszközhasználatból? Miért jó virtuális osztályteremben dolgozni?

Regisztráció

November 20. 17:00

Tudatosság, szűrés, biztonságos tájékozódás az online környezetben – a kritikai médiaműveltség fejlesztése felső tagozatos és középiskolás diákok körében

Előadó: Nagy Krisztina - Televele Médiapedagógiai Egyesület

Az előadás a Televele Médiapedagógiai Egyesület által ezévben fejlesztett, az információs környezet értő, kritikai szemléletű és felelős használatát célzó Drón oktatási csomagot mutatja be, illetve ehhez kapcsolódóan foglalkozik az álhír jelenséggel, a közösségi média működésével. A Drón program célja az információ feldolgozását, elhelyezését segítő kritikai gondolkodás, az információ hitelességének, megbízhatóságának értékeléséhez kapcsolódó ismeretek, készségek fejlesztése. A foglalkozások bevezetnek a tényellenőrzés szempontjainak, folyamatának megismerésébe, az álhírek felismerésébe, megismertetik a közösségi média információáramlást befolyásoló működési mechanizmusait.

Az előadás során megjelenő témák, kompetenciák:

  • a kritikai és a kreatív gondolkodás fejlesztése
  • az online információ megítélése, szűrési kompetenciák: tényellenőrzés (fact-checking)
  • algoritmusalapú személyre szabott információáramlás, a szűrőbuborék jelenség
  • digitális eszközhasználat
  • digitális médiaszöveg-alkotás

Regisztráció

November 27. 19:00

Az e-Book-készítés csodálatos világa – könnyen alkalmazható alkalmazások

Előadó: Egri Józsefné, eTwinning nagykövet

Aki foglalkozott már nemzetközi projektekkel, az tudja milyen fontos a projekt eredményeinek disszeminálása, publikálása.
A projektmunka során számos eredmény születik – fotókat, plakátokat, videókat, kérdőíveket, prezentációkat készítenek a diákok, melyekből egy látványos, jól rendszerezett és áttekinthető digitális könyvet nagyon egyszerűen összeállíthatunk, vagy akár a diákokkal is elkészíttethetik, ha ismernek néhány ingyenes e-book készítő alkalmazást. Ezek közül szeretne az előadó 2-3 könnyen elsajátítható és könnyen kezelhető alkalmazást bemutatni az érdeklődő kollégáknak.

Regisztráció

December 4, 17:00

Csak bent? – Kooperatív módszerekkel a szabadban

Előadó: Kálmán Éva, az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium igazgató-helyettese

Biztos, hogy minden tananyagot csak az osztályteremben, a szokásos légkörben lehet és célszerű megtanítani? Milyen előnyei vannak annak, ha a tanár egy osztálytermen kívüli helyszínt választ? Melyek lehetnek ezek a helyszínek? Melyek azok a kooperatív módszerek, melyek felhasználásával akár történelmet is lehet tanítani egy sportpályán? Mit feleljünk kifogásokra? Ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a webinárium.

Regisztráció

Csatlakozzanak minél többen!

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek