Gondolattérkép? – Gyerekjáték!
2017/01/27 11:25
1353 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A tanulási folyamatban kisiskolás korban fontos szerepet tölt be a vizualitás, a tudnivalók megjelenítése grafikus elemekkel, rajzokkal, fotókkal illusztrálva, és ezáltal a gyerekek számára könnyebben befogadhatóvá, érthetőbbé válhatnak a hangsúlyos összefüggések.

Amikor projektet indítunk, vagy egy-egy szakaszt, projekttevékenységeket lezárunk, szükség lehet egy olyan alkalmazásra, amivel könnyedén megjeleníthetjük az összefüggéseket. Számomra ebben nagy segítséget jelent a Popplet nevű ingyenes alkalmazás, aminek a segítségével könnyen készíthetünk gondolattérképet. Végre egy olyan program, ami kisiskolások számára is, valóban egyszerű – de nagyszerű!

Az eTwinning projektek mellett az alkalmazást a Digitális Témahéten is használtuk, amikor másodikos tanulókkal dolgoztunk a MajmoZoo című projektünkön, melyben azt a célt tűztük ki, hogy játékos keretek között minél többet megtudjunk a majmok életmódjáról, mozgásáról, élőhelyéről. A program kapcsolódik A dzsungel könyvéhez, hiszen a főszereplők, a másodikos majmócák ez alapján készítették el koreográfiájukat az iskolánkban, a Szegedi Orczy István Általános Iskolában  hagyományos alapítványi műsorunkra.

A projekt bevezetéseképp egy ötletbörzét kezdeményeztem, aminek a formája: gondolattérkép. A diákok segítették ennek kiegészítését, a projekt folyamatát, amelyet így az osztály a magáénak érzett, hiszen az általuk is fontosnak tartott észrevételeket jelenítette meg. A gondolattérkép középpontjában a MajmoZoo projekt, a majmok álltak, hiszen a gyerekek előismereteik aktivizálásával, a tanító segítségével előrevetítik a projekt során elvégzendő tevékenységeket. A gyerekek áttekinthetik milyen feladatok várnak rájuk, milyen témákat milyen célok elérése érdekében fognak érinteni.
Az általunk megalkotott gondolattérképen több fontos téma is helyt kapott: a majmok élőhelye, étkezési szokásai és a mozgásának megfigyelése, ami a szereplés előkészítésekor lényeges.

Íme, amit a másodikosok készítettek:

Popplet

Ahogyan látható, az alkalmazást használva megjeleníthetjük az összefüggéseket az egyes projekttevékenységek között. Még teljesebbé téve a folyamatot, a szavakat rajzzal, fényképpel vagy akár videóval is kísérhetjük. Az elkészült gondolattérkép elmenthető online formában, így bármikor felidézhető, megosztható lesz.

Jó munkát mindenkinek!

Kiss Mónika eTwinning nagykövet

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek