Egy majdnem sikertörténet: MCD 1
2013/07/01 11:55
1071 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A floppy - az új helyesírás szerint flopi, de mire ez megszületett, már ez az eszköz szinte eltűnt - a megnevezés ma már sokak számára idegenül hangzó szó. A digitális bennszülöttek gyermekei nem is tudják mi az, hacsak nem jártak számítógépmúzeumban. A floppyk tündöklése és bukása négy évtizedének felét uralhatta volna egy magyar találmány, ha nem magyar találmány lett volna...

Maxi- és minilemez

A cserélhető és hordozható tárak területén a floppylemez volt az első fecske. IBM már 1967-ben elkezdte a hajlékony lemezek fejlesztését, illetve az ehhez kapcsolódó kísérleteket. Ebből lett később az egyik ősfloppy, a 8 inches IBM floppy. A fejlesztést vezető Alan Shugart később kilépett az IBM-től és a Memorexnél folytatta pályafutását. 1972-ben azután megjelent a Memorex 650, az első írható-olvasható floppylemez, éppen ezért a források legtöbbje Shugartot említi az első floppy megjelenése kapcsán. Ami persze igaz is, leszámítva, hogy ez a lemez nem az a lemez, azaz nem a később világszerte elterjedt lemez. 8 inches, azaz nagyjából 20 cm-es méretével maximum télikabátzsebben volt hordható, ott is csak óvatosan hajlékony tokja miatt, amit könnyen megtörhetett az ember, és utána igencsak körülményes volt az adatok leolvasása. MacGyver filmekben persze még feltűnik a maxilemez és az utódja is, a minilemez, ami már csak (!) 5,25 inches, azaz 13,5 cm körüli, nagyjából a CD-vel egyező méretű.

30252_janosi-marcell-floppy-1

És itt kerül a képbe Jánosi Marcell, aki úgy gondolta, hogy a floppylemez adathordozó rétege ugyan hajlékony, de a mechanikai sérülések ellen egy merev tok jobban védene, valamint a lemezen elérhető adatsűrűség is megnövelhető lenne, ha a központi meghajtó-szerkezet egy rögzített ponton fogná meg a lemezt, szemben a korábbi megoldásokkal.

A mikrolemez őse

Jánosi találmánya egy 3 inches, kemény tokba zárt floppylemez volt, 1973-ban. A körülbelül 7,5 cm-es méret már valóban zsebre való tervezést jelentett, ahogy a merev tok is, hiszen így jobban elviselte a fizikai ráhatásokat. A meghajtó berendezés pedig tizede volt méretre az IBM-énak!

Jánosi Marcell ekkor a Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) fejlesztési igazgatója volt, és szabadalmát be is nyújtotta az új adattárolóra, az úgynevezett „kazettás lemezre”, vagy ahogy akkoriban nevezte, a „hajlékony merevlemezre”. A készülék 1974-ben hazai szabadalmi oltalmat kapott. A találmány lényege pont a védett módon való hordozhatóság volt: egy olyan lemezről volt szó, amelyet ki lehetett venni a számítógépből és bárhová magunkkal cipelhettük anélkül, hogy adatvesztés veszélye fennállt volna egy mechanikai sérülés miatt. A flashmemóriák korában ma már ez persze furcsának hat, de 40 éve ez még égető gond volt!

És sajnos a hozzáállás is meglepő volt: ugyan a szabadalmat 1974-ben bejegyezték, de csak hazánkra. A sorozatgyártás csak 1981-ben indult meg, akkor is csak pár ezer példánnyal. Mi történt közben? Sajnos semmi és sok minden! A BRG gyártani nem akarta, merte, de azt sem hagyták, hogy más tegye ezt. Pedig volt bőven érdeklődő. Jack Tramiel, a Commodore tulajdonosa, a legendás Commodore C64-es kifejlesztője személyesen repült Budapestre, hogy Jánosival találkozhasson, de csak hitegették, és türelme fogyta előtt pár perccel a BRG vezetése mégis megkereste, akkor sem a floppyról, hanem csak a BRG felépítéséről tájékoztatták. Nem csoda, hogy Traimel megunta, és csalódottságának igencsak változatos módon hangot adva távozott. A Commodore-nál korábban "négy hétig tesztelték a meghajtót, egyetlen bithibát nem találtak" - nyilatkozta egy alkalommal Jánosi, ami a találmány kiváló minőségét nagyon jól jelzi.

Miért nem akarta gyártani vagy eladni a BRG az ötletet? A BRG vezérigazgatójának két kifogása volt: az egyik, hogy nem kompatibilis más eszközökkel az adathordozó-kazetta, a másik, hogy a buborékmemória úgyis megöli majd a mozgó elemes tárolókat. Harmadik ok lehetett az, hogy a KGST egy egységes számítógéprendszer (ESZR) kidolgozását fogadta el, amiben mi magyarok a legkisebb egységek gyártását kaptuk feladatul. A BRG vezetése ezt a munkát fel is vállalta, mellesleg jól is teljesítette, de azt már nem merte felvállalni, hogy egy eredeti magyar találmány többet tudjon, az ESZR mintájául is szolgáló IBM 8 inches floppyjánál.

Megszületik az utód

Traimel ment, japánok viszont jöttek, nem is kevesen, és a BRG számára egyre terhesebb volt, hogy Jánosi találmányát ennyien meg akarják ismerni. A BRG vezetőit sokan győzködték, de pár fotó készítésén túl nem jutott a tárgyalás. Az alapszabadalom védettségének megszűnése után, mivel a szabadalmi díjat nem fizették be, bárki számára szabadon használhatóvá vált az ötlet. A ma ismert 3,5 inches meghajtót a Hitachi, a Matsushita és a Maxell közösen fejlesztette ki. A hasonmás kezdeti lemezek ugyan kétoldalasak voltak, de csak 180 kB-nyi adatfért rájuk. Pont emiatt kezdetben nem is voltak népszerűek az akkoriban használatos, IBM-féle 5,25”-os lemezek mellett, mert jóval kisebb volt a tárolókapacitásuk. Később a kapacitás megnőtt 720 kB-ra, de a döntő lökést az elterjedéshez egy 1983-as bejelentetés adta: az Apple 3,5 inches meghajtókat fog használni a Macintosh gépekhez. Ezzel egycsapásra szabvánnyá változott és az is maradt, egészen a múlt évtized végéig.

Az már csak hab a tortám, hogy a mikrolemez valójában nem is hajlékony, hisz a tok kemény, és az eredeti, 8 inches floppylemez hullámzott csak, mivel forgatás közben valóban nem maradt fixen az író-olvasó-törlő fej közelében, emiatt egyoldalas változatában egy filccel fedett karral kellett a lemezt a fejen tartani.

További érdekes oldalak


Rozgonyi-Borus Ferenc cikke