Letöltések kora
2012/06/23 11:47
1067 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A letöltések korát éljük, igaz, ez sokaknak nincs ínyére. Ugyanakkor egyre több filmkészítő és zenész nyilatkozik úgy, örül, ha munkáik ilyen formában eljuthatnak a közönséghez, sőt, a letöltések sokszor tisztább képet mutatnak az adott produkció sikerességéről.

internet_001_520 A Torrent egy fájlcserélő rendszer, mely p2p alapokon nyugszik. Ez azt jelenti, hogy a peer-ek, vagyis az egyes gépek egymás között adatforgalmat bonyolíthatnak szemben a hagyományos kiszolgáló-kliens modellel. Ebben az esetben tehát közvetlen adatcsere létesül két kliens, vagy mondjuk úgy, felhasználó között.

A szoftvert egy Bram Cohen nevű informatikus írta és BitTorrent Open Source licencként, azaz nyílt, mindenki számára elérhető forrásként tette közzé.
A torrentezés lényege, hogy a letölteni kívánt fájlok szeletekben érkeznek a letöltés helyére. Az egyes szeletek a leggyorsabban elérhető helyről (felhasználótól) töltődnek le. A program előnye, hogy nagyméretű fájlok is gyorsan és viszonylagos biztonsággal cserélhetőek rajta keresztül, így a videók és az audio anyagok is könnyen továbbíthatók. Ráadásul a p2p modell előnye, hogy a keresett fájlt több kliens is tartalmazhatja, így többen vehetnek részt az elosztásában, vagyis gyorsabban megtörténik a továbbítás is. Ez egy hagyományos központi szerver esetében nem valósulhatna meg, hiszen a szerverek sávszélessége korlátozott, így a nagyméretű letöltések egy idő után nehézségeket okoznak, a letöltés lassulásával, vagy akár megállásával járhatnak. A darabolás következtében, ha egy fájl valahol elakad, egy másik gépről könnyedén folytatódhat a letöltés.

A letöltéshez csupán a torrent fájlra van szükség. Ez tartalmazza a fájlok nevét, méretét és ellenőrzőösszegüket, mely arra szolgál, hogy ellenőrizze nem sérült-e az adott fájl a letöltés közben. Továbbá szükséges a tracker-szerver címe. A tracker egy nyomkövető, amely közvetít a peerek között. A seeder az, akinél megvan az összes szükséges fájl darabka, fogadja a letöltés kérését és megosztja a fájlt. A gyors letöltéshez minél több seederre van szükség. A tracker abban nyújt segítséget, hogy pontosan tudja melyik fájlok mely klienseknél találhatóak meg és felkeresi ezeket. A kliens a legritkább fájlok letöltésével kezdi, és innen halad a kevésbé ritkák felé. Ezután ellenőrzi az ellenőrzőösszeg segítségével, hogy ne legyen sérült a fájl. Fontos lépés a letöltött fájlok seedelése, hogy az továbbra és minél több forrásból elérhető legyen. Sok torrent oldal éppen ezért pontokkal jutalmazza a seedelőket, vagy a zárt oldalak kirakják a csak letöltő felhasználókat.

A letöltés népszerűsége ellenére sokan ellenzik ezt az igen költséghatékony formát. Bár sokan ebben látják a jövőt, a szerzői és előadói jogok tulajdonosai és az érdekképviselet mindent megtesz a torrent oldalak felszámolásáért. Az egyik legnagyobb fájlcserélő oldalt, a Megauploadot 2012 elején az FBI le is állította, alapítóját pedig le is tartóztatta. ez az eddigi legnagyobb szerzői jogokkal kapcsolatos bűnügy az Egyesült Államokkal, mely tovább is gyűrűzött. 18 doménnevet foglaltak le, valamint kilenc országban összesen húsz helyen tartottak házkutatást az üggyel kapcsolatban.

Magyarországon továbbra sem tisztázott a torrentezés legalitása, annyi biztos, hogy a letöltést nem, viszont a feltöltést szankcionálják és az ellenőrzések központjában a trackerek állnak.