A Duna Ismerettár versenykiírása
2014/01/21 08:00
575 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A verseny célja a Danube Box "Duna Ismerettár" program magyarországi folytatása és ezáltal a környezeti neveléssel foglalkozó hazai pedagógusok segítése abban, hogy a tanulókat érdeklődővé tegyék a Duna-térség természeti és kulturális kincsei iránt. Használatával növeljék a hazai tanulók környezettudatosságát, ébresszék fel bennük a Duna-medence értékeinek megvédésére és fenntartható használatára irányuló fogékonyságot és tudatosságot.

A verseny meghirdetője: Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány.

A Duna Ismerettár a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) által készíttetett oktató és foglalkoztató csomag, anyagából a 2013/2014 tanévben, a korábbi évekhez hasonlóan zajlik a verseny.

A verseny kategóriái korcsoportok szerint

  • I. kategória: 5-8. évfolyam (11-14 éves korcsoport)
  • II. kategória: 9-13. évfolyam (15-19 éves korcsoport)

Magyarországi iskolák 3 fős csapatainak jelentkezését várjuk.

duna520

A jelentkezés és a részvétel feltételei

Jelentkezni a http://www.danubebox.hu honlapon keresztül történő regisztrációval lehet 2014. február 24-ig (az első forduló lezárásáig).
A rendszer a nevezésről automatikus visszaigazolást küld a regisztrációkor megadott e-mail címre, egyúttal az azonosító is kiküldésre kerül, melynek segítségével a verseny egyes fordulóiban a csapatok leadhatják a megfejtéseket.

A versenyben nevezési díj nincs.

Fordulók

A három forduló feladatait a Duna Ismerettár honlapján (http://www.danubebox.hu) teszik közzé. A verseny a 2014. évi Duna-Nap szlogenjének jegyében zajlik: "Get active for a living Danube" - "Tegyünk együtt az élő Dunáért!”

1. Internetes forduló:
Megjelenése az interneten: 2014. február 01. (szombat) - A Tisza élővilágának emléknapja
Megfejtési határidő: 2014. február 24. 24:00 (hétfő)
Fő téma: Általános ismeretek a vízről és a Duna folyóról

2. Internetes forduló:
Megjelenése az interneten: 2014. március 1. (szombat)
Megfejtési határidő: 2014. március 22. 24:00 (szombat) - A Víz Világnapja
Fő téma: Vízkörforgás

3. Internetes forduló:
Megjelenése az interneten: 2014. április 1. (kedd)
Megfejtési határidő: 2014. április 22. 24:00 (kedd) - A Föld Napja
Fő téma: Teszt és kreatív feladat
Értesítés az Országos Döntőbe jutásról: 2014. április 30-ig.

4. Országos Döntő: 2014. május 17. (szombat)
Országos Döntő pontos időpontját és helyszínét a http://www.danubebox.hu honlapon fogják közölni. A döntőben minden oktatási intézmény kategóriánként csak 1 csapatot indíthat. Olyan intézmény esetében, amelynél a fordulók eredményei alapján több csapat is döntőbe kerülne, az adott intézmény dönti el, hogy melyik csapat vesz részt az Országos Döntőn.

A Döntőben csak a csapatok benevezett tagjai vehetnek részt, nincs lehetőség a csapattagok cseréjére. Az Országos Döntőtől távolmaradó csapat a Szervezőkkel szemben kártérítési kötelezettséggel tartozik.

A továbbjutás feltétele, módja

Az Országos Döntőben csak az a csapat vehet részt, amelyiktől minden fordulóban érkezik jó megoldás. A kreatív feladat értékelése során a bírálók fokozott figyelmet fordítanak az alkotások egyediségére, így az egy intézményből érkező feltűnően hasonló alkotások a csapatok versenyből való kizárást eredményezhetik. A három forduló összesített eredményei alapján mindkét kategóriában a hét legjobb megfejtést beküldő csapat juthat tovább az Országos Döntőbe.

Nyeremények

Az Országos Döntő mindkét kategóriájában az első három helyezett csapat természetvédelmi táborozáson vehet részt 2014 nyarán. A táborozás részleteiről a döntő után tájékoztatják a nyertes csapatok tagjait. A verseny döntőjén szereplő diákok, valamint a döntőbe jutott csapatok felkészítő tanárai emléklapot kapnak.

További részletek:

danubebox.hu/index.php?l=hu&p=versenykiiras