A hét eseménye: a Bolyai-díj átadása
2004/10/11 08:00
822 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Idén Bor Zsolt akadémikus, a Szegedi Egyetem tanszékvezetője, a modern lézerkutatások kiemelkedő alakja vehette át a Bolyai-díjat.

A kétévente kiadott kitüntetésben az a magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személy részesülhet, aki nemzetközi szinten is kimagasló eredményt produkált a tudományos kutatás, fejlesztés, az utánpótlás nevelése és az eredmények társadalmi, gazdasági életben való hasznosítása terén.

Az idei díjazott, Bor Zsolt nevét Mádl Ferenc köztársasági elnök hozta nyilvánosságra a Magyar Állami Operaházban megtartott ünnepségen, több száz résztvevő előtt. A díjazottat kiválasztó bizottság "áttekintve a listát, biztos lehetett abban, hogy jól dönt" - hangoztatta a köztársasági elnök, majd hozzátette, hogy "van mire építenünk", vagy ha kicsit szerénytelenek vagyunk, "van mire büszkének lennünk". Szavai szerint Bolyai János jó példája annak, hogy a zseni áttöri a hagyományos gondolkodás falát, hiszen az igazi alkotást a teremtő alkotás szenvedélye, s nem az elismerés utáni vágy vezérli.

"Magyarnak lenni jó", mert ez egy nagyszerű ország, amelyben nagyszerű emberek élnek." - kezdte beszédét a szintén jelen lévő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki szerint az országnak van bátorsága keresni az útját, feltenni magának a kérdést, folytatható-e korábbi útja, mer büszke lenni magára és teljesítményére, "semmiből teremteni egy világot". Továbbá azt is kijelentette, hogy vannak, akik tudják, "a jövedelem kötelez", és ezek közé sorolta az elismerés létrehozóit is.

A Bolyai-díj Alapítványt Somody Imre vállalkozó és felesége, Somody Imréné, valamint Karsai Béla, a Karsai Holding Rt. elnök-vezérigazgatója és Lantos Csaba, az OTP Bank Rt. vezérigazgató-helyettese hozta létre. Az alapítványhoz három évvel később csatlakozott Alexander Brody író, reklámszakember, és Várkonyi Attila, a Fast Ventures Kockázati Tőkebefektető cég elnöke.

Az alapítvány létrehozóinak meggyőződése, hogy tudomány és tudósok nélkül nincs versenyképes Magyarország, "ezért értékrendünkben, társadalmi elismertségben méltó helyére kell emelni a tudást, a tudományt és a tudóst" - olvasható az alkalomra készített ismertetőben.
A matematikus Bolyai Jánosról elnevezett díjjal 50 ezer dollár, mintegy 10 millió forint összegű adómentes pénzjutalom jár; a díj nyerteséről független díjbizottság dönt, amelynek elnöke a Magyar Köztársaság mindenkori elnöke, tagjai a magyar tudomány és közélet kiemelkedő, elismert személyiségei.
Az 1998-ban létrehozott díjat 2000-ben Freund Tamás agykutatónak, 2002-ben Roska Tamás informatikai kutatónak ítélték oda.

Az idei Bolyai-díjas az 1949-es születésű Bor Zsolt, a modern lézerkutatások kiemelkedő alakja, a szegedi József Attila Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

Munkásságának középpontjában a lézerek működésének megértése és használatának elterjesztése áll. Eddig 13 szabadalma van, iskolateremtő személyiség, a magyar tudomány kiemelkedő alakja.

Az MTA Lézerfizikai kutatócsoportját 1998-óta vezeti. 1989-ben megalapította a Szegedi Egyetem Optikai és Kvantumelektronikai tanszéket. 1999-től 2002-ig az MTA Fizikai Osztályának elnöke volt. 1977 és 1989 között megszakításokkal 6 évet töltött a göttingeni Max-Planck-Institut für biophysikalische Chemie lézerfizikai részlegében, ahol több új kutatási irányt (pikoszekundumos lézerimpulzusok generálása, femtoszekundumos optika) alapozott meg jórészt szegedi fizikusok segítségével. 1995-től a houstoni Rice Egyetem vendégprofesszora, ahol a fotolitográfia optikai problémáival foglalkozott. 1999-től másfél évet töltött San Diegóban, ahol fotolitográfiai lézerek fejlesztésén dolgozott. 1994-ben Széchenyi-díjat, 1998-ban Pázmány Péter illetve "Pro Urbe, Szeged" díjat kapott. Jelenleg a refraktív szemsebészet és a szuperlátás céljait szolgáló lézerek fejlesztésén dolgozik.
"Munkatársaimmal és tanítványaimmal osztozom a dicsőségben" - állította Bor Zsolt Széchenyi-díjas lézerfizikus, a szegedi József Attila Tudományegyetem optikai és kvantummechanikai tanszékének vezetője az elismerés átvételét követően, jelezve, hogy a díjat édesapja emlékének ajánlja.
Bor Zsolt fokozatai:
1973 Elektromérnök, Kijevi Műszaki Egyetem Radioelektronikai Kar
1974 Fizikus, JATE
1975 PhD. fizikából, JATE
1982 Fizikai tudomány kandidátusa
1984 Fizikai tudomány doktora
1990 az MTA levelező tagja
1994 az MTA tagja

Pozíciók
1988- kutatócsoport-vezető, MTA Lézerfizikai Tanszéki Kutatócsoport
1989- egyetemi tanár, JATE
1989- tanszékvezető, JATE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék

Külföldi tanulmányutak
1977-87 Vendégkutató, Max Planck Institut, Göttingen, Németország(6.5 év),
1994- Vendégprofesszor, University of California Irvin,
1994-95 Vendégprofesszor, Rice University, Houston
1995 Vendégprofesszor, ETH, Zurich
1999-2000 Cymer Inc. San Diego, USA
2001-2002 Intrlase Inc. Irvine, USA

Kitüntetések
1998 Pázmány Péter Díj
1998 Pro Urbe Díj, Szeged
1994 Széchenyi díj
1982 Eötvös Loránd Fizikai Társulat - Gyulai Zoltán díj
1980 MTA Kiemelt Főirány Pályadíj
1974 MTA Kiemelt Fõirány Pályadíj

Szakmai szervezeti tagság
külföldi
New Journal of Physics szerkesztőbizottság tagja
Academia Europaea tagja, London, UK (1993)
IUPAP Kvantumelektronikai Szakcsoport tagja
Európai Fizikai Társulat tagja
Európai Fizikai Társulat tagja Kvantumelektronikai és Optikai Szakcsoport elnökségi tag

hazai
ELFT Lézerfizikai és Spektroszkópiai Bizottság tagja
MTA Atom- és Molekulafizikai és Kvantumelektronikai Bizottságának tagja
JATE Habilitációs Bizottság tagja
Jedlik Ányos kuratórium elnöke
a JATE majd SZTE Fizika Doktori (PhD) Programjának vezetője

Kutatási területek:
Femtoszekundumos optika.
Repülési idő interferometria.
Femtoszekundumos impulzusok viselkedése optikai rendszerekben.
Nagysebességű fényképészet.
Ultragyors impulzusok generálása elosztott visszacsatolású festéklézerrel.
Excimer lézerrel gerjesztett femtoszekundumos festéklézer.
Cornea sebészet excimer lézerekkel.
Lézerek orvosi alkalmazásai.
N2 lézer és N2 lézerrel gerjesztett festéklézer vizsgálata.
Fotoakusztika