Bonis Bona – Díj a nemzet tehetségeiért
2015/04/08 19:36
573 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Megjelent a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj pályázati felhívása, amellyel a kiváló tehetséggondozó szakemberek munkáját ismerik el. A 2013 tavaszán alapított díj idén 65, a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző pedagógus elismerésére ad lehetőséget. A díjak átadása 2015. június 5-én a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság által támogatott Országos Tehetséggála alkalmával valósul meg.

A díj forrását biztosító, 2028-ig tervezett Nemzeti Tehetség Program fő célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket, akik általános, közép- és szakiskolákban végzett munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a nemzet tehetségeinek kibontakoztatása érdekében.

A Bonis Bona díjat négy kategóriában lehet elnyerni:

  •  Kiváló versenyfelkészítő
  •  Kiváló tehetséggondozó
  •  Kiváló tehetségsegítő
  •  Életműdíj

Ez a négy kategória lehetővé teszi, hogy figyelem irányuljon a tehetséggondozó folyamat különböző aspektusaira. A díj a „kiváló versenyfelkészítő” pedagógusok magas szintű tantárgyi tudásközvetítését éppúgy elismeri, mint sajátos nevelési igényű vagy hátrányos helyzetű fiatalok számára is motiváló környezetet megteremtő „kiváló tehetséggondozó” pedagógus hozzáértését, empátiáját, fejlesztői attitűdjét. A „kiváló tehetségsegítők” tevékenységét is reflektorfénybe helyezi, azt a sokszor kevésbé látványos, de elkötelezett és hozzáértő jelenlétet, amellyel az adott szakember felfedezi és támogatja egy tehetségígéret kibontakozását, függetlenül attól, hogy ez később mérhetővé válik-e versenyeredmények által.

Az elismerés elnyeréséhez az első három kategóriában ajánlás szükséges, amelyet 2015. április 17-ig lehet beküldeni az alábbi linken: http://tehetseg.ujnemzedek.hu/

A pályázati felhívás az Új Nemzedék Központ honlapján érhető el.

Az „Életműdíj" a sok éven át végzett, magas szintű, eredményes, elkötelezett tehetséggondozói tevékenységet ismeri el. A jelölteket ebben a kategóriában a felhívásban megnevezett szervezetek ajánlják.

Bonis Bona elismerés forrását 2015-ben is a Nemzeti Tehetség Program biztosítja. A díjazottak pénzbeli támogatásban részesülnek.

Forrás.