Édenkert és apokalipszis
2012/10/01 08:00
764 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A National Geographic Channel decemberben is számos érdekes és izgalmas témával készül nagyközönsége számára. Ha a hideg téli napokban egy sivatagi kalandra vágysz, vagy tennél egy időutazást a kőkorba, csak keresd a csatornát!

alaska_landscape_at_glacier_bay_520

Földi édenkertek

A sorozat Földünk máig paradicsomi békében élő édenkertjeibe kalauzolja el a nézőket. A délkelet-alaszkai partvidéken fekvő Glacier Bay Nemzeti Park egy jégből, szélből és hullámokból szőtt vad, kíméletlen élőhely, ahol – közvetve vagy közvetlenül – az élet szinte valamennyi formája a lazacokhoz kötődik. A gyönyörű film barnamedvék, fehérfejű réti sasok, púpos bálnák és egyéb jellegzetes alaszkai fajok közé kalauzolja a nézőt, és közben azt a heroikus küzdelmet is elénk tárja, melyet hosszú és veszélyes folyóvízi vándorlásuk során a lazacok folytatnak szaporodóhelyük eléréséért.

2012. december 1. Szombat 9 h

A Csendes-óceán kannibáljai

A csendes-óceáni szigetvilágból visszatérő régi utazók beszámolói tele vannak kannibalizmusról szóló történetekkel. A krónikás könyveket lapozgatva számtalan históriát találni, melyek szerint Pápua Új-Guineán és más szigeteken a vad esőerdei törzsek nem csupán megölik, de – az agresszió és a győzelem jelképeként – meg is eszik ellenségeiket. A filmben Piers Gibbon felfedező-kalandor felteszi a kérdést: meddig tart az igazság, és hol kezdődik a legenda ezekben a rémtörténetekben? És ami még izgalmasabb: élnek-e még errefelé ma is kannibálok? A lebilincselő filmben tartsanak Piers Gibbonnal a Csendes-óceán legtávolabbi, legelzártabb, máig múltban élő szigeteire!

2012. december 1. Szombat 13 h

Az elveszett Atlantisz nyomában

Atlantisz legendája hosszú idő óta foglalkoztatja az emberiség fantáziáját. Columbus az Atlantiszt kereste, s Amerikát találta meg helyette; a britek az Azori-szigeteknél, a nácik pedig Norvégia partjainál sejtették az elsüllyedt földrészt. És a kutatás ma is folyik világszerte, a legkülönbözőbb színvonalon és módszerekkel. A filmben három tudóscsoport próbálkozik a lehetetlennel: Platón leírása alapján eldönteni, hogy hol érdemes alámerülniük a búvároknak…

2012. december 1. Szombat 16h

Boszorkányüldözők

Jakab angol király paranoiás volt: meg volt győződve róla, hogy léteznek boszorkányok, sőt nemcsak hogy léteznek, de egyenesen az életére törnek. Ezért átfogó hadjáratot indított ellenük, aminek több ezer ártatlanul megvádolt és kivégzett angol asszony itta meg a levét.

2012. december 2. Vasárnap 16h

Náci halálosztagok

A megrázó film a holokauszt talán legsötétebb időszakát eleveníti fel: azt a két évet, mely során a náci bevetési csoportok, az ún. Einsatzgruppék, tömegmészárlások sorozatát vitték végbe a nagy cél, a hitleri “végső megoldás” érdekében. Ezekről a vérengzésekről általában nem maradt nem maradt fenn képi bizonyíték; a műsor által bemutatott filmfelvételnek és fotóknak a csodával határos módon mégis sikerült túlélniük a vészkorszakot – szemben az általuk ábrázolt férfiakkal, nőkkel és gyerekekkel, akik egytől-egyig az áldozatául estek a 2. világháború poklának.

2012. december 4. Kedd 23 h

Az apostolok titkos élete

Miként született meg a kereszténység? Hogyan éltek a tanítványok a Mester eltávozása után? A különleges film a Jézus halála utáni évtizedeket mutatja be az apostolok szemén keresztül.

2012. december 23. Vasárnap 17 h

A maja apokalipszis

A maja naptár egyik jövendölésének köszönhetően az emberiség évek óta „2012-lázban” ég: internetes oldalak százai foglalkoznak a december 21-re vizionált világvégével, s kisközösségek  egész sora állt át „túlélő üzemmódra”, bunkereket építve és vizet, élelmiszert, üzemanyagot felhalmozva. Hogyan lehetséges ez? Miként hódíthatta meg ilyen hatékonyan a nyugati világot ez a régmúltban gyökerező babonás hiedelem? És kik voltak a maják valójában, és miért hitték, hogy 2012-ben eljön az apokalipszis? Az izgalmas film erre keres választ az Egyesült Államokban és az erdővel benőtt maja romok között.

2012. december 16. Vasárnap 18 h