Elindult a Mindentudás Egyetemének második szemesztere
Buzál Csaba
2003/02/07 00:00
667 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Majd egy hónapos téli szünet után nemrég újraindultak a Mindentudás Egyetemének előadássorozatai, megkezdődött a program második szemesztere. A legkorszerűbb tudást a legkorszerűbb információs technológiák alkalmazásával összekötő ismeretterjesztő esték során ismét a magyar tudomány legjobb képviselői tartanak előadásokat a legkülönbözőbb tudásterületek legégetőbb közérdekű kérdéseiről.

Az új "félév" témái között ezúttal számos a természettel, a természeti jelenségekkel, a gyógyítással, illetve a művészetekkel, valamint teológiával kapcsolatos kérdés szerepel, de több alkalommal terítékre kerül az Európai Unió, az unióhoz való csatlakozás kérdése is.
A következő, február 3-i előadáson a vízről, egy héttel később a fényről lesz szó, az azt követő három hétben pedig az uniós jog-, gazdaság- és integráció kérdését boncolgatják az előadók. Szó esik majd tavasszal a szülés-születés témájáról, a depresszióról, a civilizációs betegségekről, a génekről, illetve a közvéleményt egyre inkább foglalkoztató klónozás kérdéséről is.

Az előadás-sorozat ötletgazdái remélik hogy az első szemeszter óriási sikeréhez hasonlóan - a folytatás is hasonló érdeklődésre tarthat majd számot. A helyszínre ellátogató (beférő) több száz "hallgató" mellett az érdeklődők továbbra is figyelemmel kísérhetik az előadásokat a Magyar Televízió, a Duna Televízió illetve az m2 közvetítéseiben, a Petőfi rádióban, több napilapban és természetesen az interneten.

Ez utóbbi lehetőség révén a tanulni vágyók nem csak passzív résztvevői, befogadói lehetnek az előadásoknak, hanem hozzászólhatnak az elhangzottakhoz, vitát indíthatnak, vagy a trémakörök alapján összeállított teszteken mérhetik le tudásukat. A program weboldalán ráadásul az elhangzottnál részletesebben - esettanulmányokkal, pótlólagos olvasmányokkal kibővítve, részletesen elmagyarázott ábrák, alkalmasint mozgó és hangzó illusztrációk segítségével - lehet végigolvasni és végigtanulmányozni az előadások anyagát, amelyekhez a szerkesztők hivatkozásokat, linkajánlatokat, részletes bibliográfiát is csatolnak. Felkerülnek az oldalra a helyszínen készített - a vitát is tartalmazó - hang- és videofájlok is, hogy az se maradjon le a látvány és az élő hang élményéről, aki nem tudott személyesen jelen lenni. Az előadókat önálló oldal mutatja be, tudományos pályafutásától publikációin át a személyes vonatkozásokig.