Július 24-én kiderülnek a felvételi ponthatárok
Sulinet
2012/07/20 11:47
1097 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Július 24-én válnak nyílvánossá a szeptemberben induló felsőoktatási képzések felvételi ponthatárai. A pontszámokat egy matematikai algoritmus használatával állapítják meg.

diakok_4_520

Az algoritmus amely figyelembe veszi az intézmények kapcitását, a jelentkezők összpontszámát és a megjelölt képzések sorrendjét. A ponthatárok leghamarabb a www.felvi.hu-n lesznek elérhetők. A felvi.hu oldalon regisztrált felhasználók az Én felvim menüpont alatt érik el az őket érintő adatokat és azt, hogy mely általuk választott szakra kerültek be. Azon felhasználók, akik jelentkezéskor a mobilszámukat is megadták, az általuk megjelölt szakok ponthatárairól sms-ben is kapnak értesítést. Az Educatio Nonprofit Kft. fejlesztéseinek köszönhetően a ponthatárok okostelefonon és a facebook-on is követhetőek lesznek. 

Értesítést kapnak

A besorolási döntésről minden felvételiző éretsítést kap, melyet július 24. után levélben küld ki az oktatási Hivatal. A sikeres felvételizőket az adott egyetem, illetve főiskola szintén írásban értesíti. A levelekben megtaláhatóak lesznek a beiratkozással kapcsolatos információk, vagy a döntéssel szembeni jogorvoslati lehetőség módja és határideje. Függetlenül attól, hány képzést jelölt meg, minden jelentkező csak egy helyre kerülhet be: az általa felállított sorrendben arra a képzésre, ahol felvételi összpontszáma először éri el a megállapított ponthatárt. Ha a jelentkező összpontszáma minden jelentkezési helyén alacsonyabb, mint a megjelölt képzések ponthatárai, ebben az eljárásban nem vehető fel egyetlen szakra sem. Leghamarabb az augusztusi pótfelvételi során próbálkozhat újra.

A ponthatárok 

A ponthatárokat az Oktatási Hivatal szakemberei, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a felsőoktatási intézmények közös együttműködéssel határozzák meg. Az informatikai hátteret az Educatio Nonprofit Kft. biztosítja. A felvételi ponthatárokat meghatározó algoritmus a jelentkezők összpontszáma alapján minden szakon felállít egy-egy országos rangsort. Ezután a választott szakra és intézménybe a teljesítményük alapján rangsorlja a jelentkezőket. Amikor egy intézmény "megtelt", vagyis elérte a szakra felvehetők maximális létszámát, a program megállapítja a ponthatárt és a rangsorban következő, oda első helyen jelentkező diákot már a másodikként megjelölt képzésre sorolja be. Egy képzés ponthatárát nemcsak az intézmény kapacitása, hanem a jelentkezők mennyisége és eredményei is meghatározzák. Minél több magas pontszámú diák jelentkezett első helyen a szakra, annál magasabb lesz a meghatározott ponthatár