Fenntartható fejlődés?
2013/09/24 14:41
1082 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

„Gondozd jól a földet: nem a szüleid adták neked, hanem a gyermekeidtől kaptad kölcsön.”

Korunk egyik legnagyobb globális kihívása a technikai fejlődés és az élhető környezet közötti egyensúly fenntartása. A Világ Tudományos Akadémiáinak Nyilatkozata megfogalmazásában: "A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével egyidejűleg." 

l_bnyom_

Mit nevezünk fenntarthatóságnak?

A fenntarthatóság kapcsán legtöbbünknek a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés, esetleg az ivóvízellátás problémaköre jut eszünkbe. Ám ha tágabb értelemben vizsgáljuk, ugyancsak ide tartozik például a leszakadó társadalmi csoportok, a mélyszegénység vagy az iskolakerülés témaköre is.

Fenntarthatóság alatt az emberi közösséget és annak javait tekintve azt a folyamatot értjük, amely „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”.

A Föld fenntartható fejlődésének alapvetően három aspektusát – környezeti, gazdasági, társadalmi - szokás megkülönböztetni, melyek egymástól nem különválasztható rendszerek.

Föld Charta

Az ENSZ Környezetvédelmi és Fejlesztési Világbizottsága 1987-ben javaslatot tett egy új charta megalkotására, amely a fenntartható fejlődéshez szükséges alapelveket hivatott összegyűjteni. A Föld Charta végleges változatát 2000 márciusában fogadták el az UNESCO Központjában, Párizsban.

A Föld Charta egy nyilatkozat, mely összefogást sürget mindannyiunk közös élőhelye, a Föld megóvása és a további generációk számára történő megőrzés érdekében. Célja a kölcsönös egymásrautaltságra és a közös felelősségre épülő átfogó érzés kialakítása az emberekben. 

A dokumentumban megfogalmazott alapelvek között megtalálhatók a Föld és az élet sokszínűségének tisztelete, megértő- részvét- és szeretetteljes gondoskodás az életközösségről, igazságos, részvételi jogokon alapuló, demokratikus, fenntartható és békés társadalmak építése, a Föld szépségének és bőségének megőrzése a jelen és a jövő nemzedékei számára, a földi ökológiai rendszerek integritásának, épségének védelme és helyreállítása, az ökológiai fenntarthatóság kutatása, a szegénység megszüntetése, a demokratikus intézmények megerősítése, átvilágíthatóság, elszámoltathatóság a kormányzásban.

 „Össze kell fognunk az egész világra kiterjedő, fenntartható társadalom megvalósításáért, amelynek alapja a természet megbecsülése, az egyetemes emberi jogok, a gazdasági igazságosság és a béke kultúrája.”

Ökológiai lábnyom

Mindannyian valamilyen hatást gyakorlunk a környezetünkre. Ennek hektárban kifejezett mutatószáma az ökológiai lábnyom, mely meghatározza, mekkora helyet foglalunk el a Földön. A ruházkodásunk, az élelem, amit fogyasztunk, a felhasznált energiamennyiség mind igényel egy bizonyos területet. Az ökológiai lábnyom ezeket a mértékegységeket teszi egységessé.

Ha kíváncsi vagy a saját ökológiai lábnyomodra, mindennapi fogyasztási szokásaid, lakás, étkezés, közlekedés, beszerzés, vásárlás és hulladékkezelési szokásaid alapján magad is kiszámolhatod, hogy életmódoddal, fogyasztási szokásaiddal mekkora területet foglalsz el a bolygón.

Eszerint a képletes, globális hektár alapján ma kb. 1,2 földnyi a felhasználásunk, vagyis a jelenlegi földi élet hosszútávon nem fenntartható. A Föld lakossága jóval több energiaforrást használ fel, mint amennyit a fenntarthatóság megenged. A túlfogyasztás pedig a források kimerüléséhez és komoly megélhetési problémákhoz vezet majd.

OrszágLakosságÖkolábnyom (ha/fő)
USA291 millió9,7
Ausztrália19,5 millió7
Nagy-Britannia59,3 millió5,6
Japán127,5 millió4,3
Franciaország58,4 millió4,1
Magyarország9,9 millió3,7
Brazília176,3 millió2,1
Kína1 m. 302 millió1,6
India1 m. 49,5 millió0,7
Országonkénti átlagfogyasztás

Hogyan csökkentheted az ökológiai lábnyomod?

Íme néhány javaslat:

  • Ha teheted, lehetőség szerint utazáskor válassz tömegközlekedési eszközöket (autóbusz, villamos, metró)!
  • Ha autóval utazol, tervezd meg az utad előre, így a lehető legrövidebb útvonalon, a lehető legkevesebb benzin felhasználásával utazhatsz. Olcsóbb és környezetkímélőbb.
  • A virágok locsolásához használj összegyűjtött esővizet!
  • Zuhanyozz kádban fürdés helyett és ügyelj arra, hogy a zuhanyozás ne tartson tovább 5 percnél!
  • Fogmosás közben zárd el a csapot!
  • Vásárolj helyben termelt gyümölcsöt, zöldséget!
  • Használj tölthető akkumulátort!
  • Használj textilzsebkendőt és textiltörölközőt!
  • Használj energiatakarékos izzót és rendszeresen töröld le róla a port!

Fenntarthatósági Nap

Szeptember 28-án hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Fenntarthatósági Nap elevezésű rendezvény Budapesten a Millenáris Parkban. A rendezvény házigazdája Novák Péter, aki 11 órakor nyitja meg a Millenáris Teátrum kapuját. Szó lesz arról, hogyan érthetnek szót egymással különböző generációk tagjai, meddig nyújtózkodhat a fogyasztói társadalom, milyen arányban befolyásolják zöld-tényezők a vásárlói döntéseket, merre tart az innováció, milyen éghajlat vár ránk a jövőben, hogyan és mitől működhetnek a kisközösségek, és mi lesz azokkal, akiket mindez nem érdekel. Kerekasztal-beszélgetést hallgathatunk a médiafogyasztás gyerekekre gyakorolt hatásairól. A beszélgetőtársak Kádár Annamária pszichológus, Gyurkó Szilvia az UNICEF Magyar Bizottságának emberjogi igazgatója, Ujvári Judit a Mobilsuli Egyesület képviselője, valamint a Disney csatorna képviselője. A beszélgetést moderálja Barabás Éva műsorvezető.

A látogatók a kiállított standsoron alternatív energiai megoldásokkal, újrahasznosított divattermékekkel, zöld boltokkal, környezetbarát csomagolóanyagokkal, karton játékokkal ismerkedhetnek.

A rendezvényen több ismert ember is jelen lesz, többek között Németh Lajos meteorológus, aki a Fenntarthatósági Médiaklub képviseletében a környezetvédelmi szekciót vezeti majd. A gazdasági szekcióban tudós, szociológus, pszichológus, meteorológus, építész, reklámszakember mond véleményt a témáról. Az esti koncerten fellép Nemjuci, a Random Trip keretében pedig Krsával, Barabás Lőrinccel és a „parazolos” Ivánnal múlathatjuk az időt.

Jó példák

És végül néhány példértékű környezetbarát megoldás, melyekből ötletet meríthetsz és saját mindennapjaidat is zöldebbé teheted.

Papír szalmából: Világszerte évente mintegy 3-6 milliárd fát vágnak ki. A nyersfa feléből papír készül. Ma már adottak a feltételek a famentes papír előállításához. A kanadai Prairie Pulp and Paper vállalat a papírgyártáshoz 80%-ban szalmát használ, s csupán 20%-ban fát, mely fenntartható és felelős erdőgazdálkodásból származik.

Áram nélküli légkondi: Az Amerikai Energiaügyi Hivatal szerint a ház déli ablakai fölé szerelt árnyékolószerkezet a napsugarak kiszűrésével 65%-al, a nyugati oldalon 77%-al csökkenti az adott szobába érkező hőenergia mennyiségét. Belső reluxa felszerelésével 45%-os, a kétrétegű, belülről fehér szövettel bélelt sötétítő függönnyel pedig 33%-os csökkenés érhető el. A külső árnyékolás egyik módja a napvitorla, mely nem más, mint egy három- vagy négyszögletű, lehetőség szerint UV-álló szövetből készült kifeszített árnyékoló.

Függőkert az ablakban: Egy francia designcsoport terméke az ablakba a növényi zsalugáter, egy függőleges elrendezésű virágládatartó állvány, mely az ablak előtt árnyékol és hűt, ugyanakkor a délutáni szellőztetésnél le lehet ereszteni vízszintesre. Praktikus és látványos megoldás.

Csipkefal: Indiában az Anagram építésziroda csipkeszerű áttört mintájú falat tervezett a Dél-Ázsiai Emberi Jogi Dokumentációs Központba. Különlegessége nemcsak esztétikájában, hanem ergonómiájában is rejlik, hiszen az építmény nemcsak vakolat-, hanem habarcsmentes is. A téglák egymáshoz képest elforgatott állapotban kerültek egymásra, ily módon a „lélegző hőgátnak” köszönhetően átengedik és keringetik a kintről érkező friss szellőt, közben elegendő árnyékot vetnek ahhoz, hogy a fal mögötti lépcsőház és iroda ne melegedjen föl.

Légszennyezést csökkentő térkő: Götz Hüsken, német feltaláló találmánya az a speciális bevonattal ellátott útburkolat, mely átlagosan napi 19%-al képes mérsékelni a légszennyezés mértékét. A titok a térkő titánium-dioxid bevonatában rejlik, mely a napsütés UV-sugarainak hatására fotokatalitikus reakcióban elbontja a légszennyező nitrogén-dioxidot. Ahhoz, hogy közelről is szemügyre vegyük a környezetbarát burkolatot, Hollandiába, Hengelo városába kell utaznunk, ahol 150 méteres szakaszon borították vele az utcát.

További tippeket találsz ITT.

Siska Csilla cikke