Hőség újra!
Sulinet
2012/08/04 19:37
750 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Életbe lépett az öt napra szóló hőségriasztás; a hőség várhatóan jövő hétfőn tetőzik, akkor a csúcshőmérséklet akár 39 Celsius-fok is lehet. Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is elérheti a nagyon erős szintet, ami azt jelenti, hogy már 15-20 perc alatt is le lehet égni.    

hoseg_sas_1 Fotó/MTI Kovács Attila: Glavanovits Tamás állatgondozó a Fővárosi Állat- és Növénykert párakapujában hűsíti Olgát, a hároméves pusztai sast. 

Az országos tiszti főorvos a várhatóan tartóssá váló hőség miatt rendelte el a hőségriasztást, amely pénteken 0 órától jövő kedden éjfélig szól; ez a másodfokú jelzés a háromszintű rendszerben (a harmadfokú a hőségriadó lenne).

Az Országos Meteorológia Szolgálat a hőség miatt riasztást nem ad ki, csak figyelmeztetést. Péntekre Budapest területére és tizenkét megyére másodfokú, négy megyére elsőfokú figyelmeztetés érvényes. A másodfokú figyelmeztetés a főváros mellett Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest, míg az elsőfokú Veszprém, Komárom-Esztergom, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vonatkozik.

A napi középhőmérséklet (vagyis a hőmérsékleti adatok átlaga, beleértve a reggeli és a délutáni értékeket is) pénteken és szombaton 25-26 fok lesz. Vasárnap határozottabban erősödik a nappali felmelegedés, a hőség hétfőn tetőzik. Az ország nagyobb részén még kedden is 30 fok feletti csúcshőmérséklet várható, enyhülést az aznap érkező hidegfront hozhat - közölte az ÁNTSZ.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ arra kért mindenkit, hogy a nagy melegben igyon több folyadékot, 11 és 15 óra között pedig lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon.

További fotók az országos hőségről!

hoseg_01 Vízsugár, amelyet tűzoltók fecskendeznek a repülőnap résztvevőire a 34 Celsius-fokos melegben a nyíregyházi repülőtéren 2012. augusztus 4-én. MTI Fotó: Balázs Attila

hoseg_003 Egy nő és egy férfi hűsöl a vízsugárban, amelyet tűzoltók fecskendeznek a repülőnap résztvevőire a 34 Celsius-fokos melegben a nyíregyházi repülőtéren 2012. augusztus 4-én. MTI Fotó: Balázs Attila

hoseg_004 Vendégek fürödnek a hajdúszoboszlói strandon 2012. augusztus 3-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

hoseg_005 Egy férfi lecsúszik a csúszdán a hajdúszoboszlói strandon 2012. augusztus 3-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás - MTI