Irány a múzeum!
2012/10/04 08:00
1126 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Országszerte 98 múzeumban 450 program várja a közönséget tárlatvezetésekkel, családi napokkal és számos különleges programmal az idei Múzeumok őszi fesztiválján október 1. és november 11. között.

muzeum_520

Először kapott felkérést egy társadalmi szervezet, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, hogy a Múzeumok őszi fesztiválját megszervezze.

A fesztivál hat hete alatt 15 országos, 72 vidéki, 10 egyházi múzeum és újdonságként 1 levéltár várja a közönséget számos rendhagyó programmal. Új résztvevőként csatlakozik többek között a Műcsarnok és a Mátyás-templom.

A rendezvény mottójául a szervezők idén a Múzeumok a változó világban - Új kihívások, új inspirációk múzeumi világnapi jelmondatot választották, így hangsúlyozva a múzeumok túlélésre és megújulásra való törekvését a nehéz anyagi körülmények és gyakori fenntartóváltások közepette is.

Basics Beatrix, a fesztivál szervezője elmondta, hogy a programsorozatban különböző típusú intézmények vesznek részt, amelyek között megindult egy eddig nem tapasztalt együttműködés. A szervezők kiemelt fontosságúnak tartják a vidéki múzeumok és az egyházi gyűjtemények lehető legszélesebb körű bevonását a fesztiválba, hogy változatos, színvonalas programokkal ezekre az intézményekre irányíthassák a közönség figyelmét.

A Múzeumok őszi fesztiválja október 1-jén a gödöllői királyi kastélyban indul az országos múzeumpedagógiai évnyitóval, majd a hagyományoknak megfelelően ebben az évben is Szent Márton napján zárul.

Fehér György, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója közölte: intézményük a Márton-napi mulatság mellett ekkor a gyermekszínjátszók találkozójának is helyt ad. Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy ezúttal a sör és a bor világára helyezik a hangsúlyt, így többek között Tiffán Zsolt borász tart rendhagyó tárlatvezetést a Modern Magyar Képtárban, természetesen borkóstolóval egybekötve.

Mátéffy Balázs, a Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjtemény igazgatója emlékeztetett: sok egyházi gyűjteményben - például a Mátyás-templomban - nincs olyan kényszer, hogy erőfeszítéseket tegyenek a látogatók megszólítására, de ennek megvan az a veszélye, hogy egyszerűen kincstárrá válnak, ami nem igazi múzeumi tevékenység.

A Mátyás-templom a Múzeumok őszi fesztiválján ezért a szó szoros értelmében nyit a közönség felé: plexiablakokon keresztül bemutatják például az egy hektárnyi díszítőfestés helyreállításán dolgozó restaurátorok munkáját.

A Múzeumok őszi fesztiváljának összes rendezvénye a 40 ezer példányban kiadott programfüzetben és a honlapon található meg.

Forrás: MTI