Folytatódik az Iskola rendőre program
2012/09/10 08:00
987 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az ORFK-OBB (Országos Rendőr Főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság) még 2008-ban hirdette meg „Az iskola rendőre” programot, melynek célja, hogy minden általános iskolának legyen egy iskolarendőre, aki így segíti a bűn- és baleset megelőzést. 

rendor_520

A program segít az óvodás, általános iskolás és középiskolás gyermekeknek felkészülni a közúti közlekedésre, hogy így óvják testi épségüket és elkerüljék a baleseteket, az életveszélyes helyzeteket az utakon. A közlekedés mellett a bűnmegelőzés is nagyon fontos, így az iskolarendőr közvetlen kapcsolatban van az iskola vezetésével és a diákokkal egyaránt, ami előnyös lehet, ha gyorsan kell cselekedni és több bűncselekmény is kivédhetővé válik így.

A legtöbb iskolában bűn – és balesetmegelőzési előadók, valamint körzeti megbízottak látják el az iskolarendőri teendőket.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a tanárok, a szülők és a diákok is nagyobb biztonságban érzik magukat, valamint erősödött a „pozitív rendőrkép”.

Mivel a kezdeményezés eddig is nagyon sikeresnek bizonyult, így a őprogram a jövőben is folytatódik.

A következő tanévben a rendőrség számos ponton kívánja segíteni a gyermekek közlekedésbiztonságát:

  • a rendőrség elemezte az általános iskolák környezetének baleseti helyzetét, a tanintézetek megközelítési útvonalainak lehetséges veszélyforrásait, különös tekintettel a tanítási napok kezdetének és befejezésének időszakára.
  • az illetékes hatóságok, valamint az általános iskolák képviselői közös forgalomtechnikai bejárást szerveztek, amely a biztonságosabb közlekedési környezet megteremtését szolgálja (apróbb javítások, felújítások, tábla pótlások).
  • a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában azoknak az általános iskoláknak a környékén, ahol ez indokolt kiemelt rendőri jelenlét lesz.
  • a rendőrök ennek során elősegítik a gyermekek biztonságos közlekedését, úttesten való áthaladását, s mindemellett fokozott figyelmet szentelnek a gépjárművezetők jogkövető magatartásának ellenőrzésére, kiemelten a kijelölt gyalogos átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.
  • a tanévkezdeti kampány hatékonyságának növelése érdekében a balesetmegelőzési feladatok végrehajtása során a rendőrség együttműködik a helyi polgárőr szervekkel is.