Jelentkezzen Ön is a Kódolás órájára!
2015/11/09 15:01
1650 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Múlt évben több mint 100 szervezet fogott össze, hogy a Kódolás órája a történelem legnagyobb oktatási eseményévé nőhesse ki magát. Tanulók tízmillióit érte el a kezdeményezés több mint 180 országban.

Az idei évben a cél nagyratörő: 200 millió tanulót szeretnének bevonni ebbe a világméretű eseménybe. Hogy mi is részesei legyünk, és hozzájáruljunk a cél teljesítéséhez, nincs más dolgunk, mint december 7-e és 13-a között tartani egy órát, amelynek középpontjában a kódolás áll. Ahhoz, hogy vállaljuk a részvételt, nincs szükség semmilyen előzetes ismeretre, a főszervezők pedig több mint 30 nyelven biztosítanak segédanyagokat azok számára, akik szeretnének csatlakozni a mozgalomhoz. Bármilyen eszközön megvalósítható a közös munka, asztali számítógépen, laptopon, tableten vagy okostelefonon, de ugyanígy megengedett papír alapú feladatok vagy mozgásos játékok használata is.
Számos segédanyag található az esemény weboldalán, így a tanároktól minimális felkészülést igényel csak a bekapcsolódás. Többféle korosztály igényeire, különböző szintű előzetes tudásra építő és többféle célcsoport ízlésére is dolgoztak ki feladatokat, hogy minél könnyebben választhassanak a tanárok olyan anyagot, ami az ő diákjaiknak a legmegfelelőbb lesz.

kep1

Kódolás Annával és Elsával

Magyar nyelven például kódolhatunk a Disney Jégvarázs hősnőivel, miközben nem csak a kódolás alapjait lehet elsajátítani, de a tanulóknak a matematikai ismereteikre is támaszkodni kell. A hercegnőket kell segíteni abban, hogy az előrajzolt mintán végig tudjanak suhanni korcsolyáikkal, miközben előre-hátra mozoghatnak, különböző fordulatokat tehetnek, és az összetettebb feladatokban már hópehely-mintákat vésnek a jégbe. A gyerekek megtapasztalhatják, hogyan készíthetőek négyszögek, azoknak hány fokos szöget zárnak be az oldalai, a paralelogrammákból és négyzetekből pedig hogyan varázsolhatóak hópelyhek, és hogy egy kör létrehozásához egységnyi hossz megtétele után 360 alkalommal kell mindig 1 fokot módosítani a korcsolyázó mozgásán.
A 20 feladatból álló sorozat fokozatosan vezeti be a tanulókat az egyszerűbb parancsoktól az összetettebb ciklusokig. Az elkészített rajzok megosztását Facebookon és Twitteren keresztül is támogatják.

jégvarázs

A bejelentett eseményeket térképre viszik, így nyomon követhetjük, melyik országban mekkora az aktivitás. Csatlakozzon Ön is az alábbi címen: https://hourofcode.com/hu

térkép_kodolas