Negyvenezer méteres ugrás
2002/09/18 08:00
792 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Michel Fournier, francia tartalékos katona meg akarja dönteni a szabadesés világrekordját: negyven kilométer magasságból tervez ejtőernyős ugrást. Az 58 éves volt ejtőernyős ennek az álomnak szentelte életének legutóbbi három évét. Az előkészületek Kanadában, a Saskaton bázison folynak. Itt ugrik majd le egy három méter magas, 1,1 méter átmérőjű kabinból, amelyet léggömb visz a magasba.

A visszaszámlálás az ugrás előtt négy órával kezdődik el, amikor felveszi a külön erre a célra készített öltözéket, amely minusz 100 fokos hidegnek is ellenáll. Aztán oxigént lélegzik be, hogy csökkentse a tüdőembólia kockázatát. Majd beszáll a kabinba, amelyet a léggömb felvisz a kívánt magasságba. Közben egy csapat a földről figyeli pszichológiai és aerodinamikai viselkedését. Akik előkészítették útját, remélik, hogy a léggömb néhány óra alatt fel tud emelkedni 40 ezer méterre, utána már minden gyorsan fog történni. Az ugrás becsült időtartama 6 perc, 25 másodperc. Ennek nagy részét szabadesésben teszi meg Fournier, amikor maximális sebessége elérheti az 1500 km/órát. Ernyőjét kézzel nyitja ki, amikor a sűrűbb atmoszférába érve, kb. 7-8 ezer méter magasságban csökken a sebessége.

Forunier aktív katona korában már ugrott 12 ezer méterről. Részese volt az S-38 tervnek is, amelyben a francia hadsereg meg akarta dönteni 38 ezer méter magasból való ugrással a világrekordot. De a 24 jelöltből senki sem jutott el az ugrásig. Fournier azonban nem adta fel. Tartalékos lett, más támogatókat keresett. Házának és egyéb javainak árát is terve megvalósítására költötte. Saját szakállára akarta végrehajtani a nagy ugrást Franciaországban, a Landes-okban. Engedélyt azonban nem kapott rá.

Most a kanadai EADS vállalat támogatja anyagilag és logisztikailag a kanadai katonai vezérkar. Májusban akart ugrani, de a meteorológiai viszonyok nem voltak kedvezőek. A szeptember elejére kitűzött időpontban újra ez volt a helyzet. A kockázat óriási, de nem mond le róla. Ha végül sikerrel jár, legyőzi az orosz Andrejevet, aki 24.483 méterről ugrott és az amerikai Joseph Kittingert, aki 31.333 méteres ugrást teljesített, de ez utóbbiét nem ismerték el hivatalosan. Foruniert mégis ő fogta meg legjobban. "Rémületes csend van. A Föld és az Ég forog körülöttem, mintha én lennék a világegyetem középpontja" - mondta akkor Kittinger.

(gluck)

A nagy ugrás honlapja