Nyitott kapuk - Társulási megállapodás az EU és Montenegró között
Érsek Dóra
2007/12/08 13:24
606 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Pont került annak a tárgyalási folyamatnak a végére, amelyben az Európai Unió és Montenegró közös megállapodásra jutott a piacok megnyitása tekintetében. A nemrég aláírt megállapodás a tagállamok jóváhagyására vár, viszont a dokumentum aláírása bizakodásra adhat okot Montenegró számára, az uniós tagság elnyerése felé tett lépések során.

Az Európai Unió már két évvel korábban, vagyis 2005-ben megkezdte a tárgyalásokat Szerbia - Montenegróval a Stabilitási és Társulási Megállapodás kapcsán, s bár a partnerségi kapcsolat kialakítása egy időre megszakadt, most úgy tűnik, hogy végül mégis csak sikerült megállapodni a feleknek, s ezzel az Unió kapukat nyitott Montenegró számára. A tárgyalások körüli probléma forrása Szerbia volt, amellyel szemben az Unió kifogással élt, hiszen az ország nem működött együtt a Hágai Nemzetközi Bírósággal, ezért EU felfüggesztette vele a társulásra irányuló tárgyalásokat. Montenegró tavaly májusban szavazott a Szerbiától való elszakadásra és függetlenedésre, s így újra indulhatott a kapcsolatfelvétel a megállapodás létrehozásának tekintetében. 

Az Európai Unió Szerbia önállóságának elismerését követően reformok végrehajtását szorgalmazta az országban, s csak ezeket követően ítélte meg úgy a helyzetet a tárgyalások során, hogy Montenegróval megköti a Stabilitási és Társulási Megállapodást. A megállapodásnak hosszú távú eredményei lehetnek az ország gazdaságára, így új munkahelyek jöhetnek létre, erősödhet a gazdasági fellendülés és egy közös összefogással, jelentősen csökkenteni lehet majd a bűnözést. A megszületett megállapodás egyben egy belépőkártya is Montenegró számára, hiszen sokak szerint ezzel az ország még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy uniós taggá váljon. Az októberben aláírása került dokumentum szerint az Unió megnyitotta piacának kapuit a montenegrói termékek előtt, vagyis azok szabadon az EU területére áramolhatnak. Ezzel együttesen Montenegró számára 5 év türelmi időt adott arra, hogy ez fordítva is megtörténjen, vagyis az Unió termékei is megjelenhessenek az ottani piacokon.

A Stabilizációs és Társulás megállapodásának aláírása körül tárgyalási folyamatokat tovább nehezítette még az a tény is, hogy Bulgáriának és az Uniónak hosszú ideig nem sikerült megegyezni abban a kérdésben, hogy milyen formában szerepeljen az euró felirat az országban forgalomba kerülő pénzeken. Ebben a kérdésben az a kompromisszum született a felek között, hogy amíg nem sikerült tisztázni a helyzetet, addig az EUR- rövidítés szerepel majd a közös pénzeken, pedig Bulgária szívesen látná a fizetőeszközön az általa használatos euro feliratot, ezzel azonban az Európai Központi Bank nem ért egyet. S a bolgároknak továbbra sincs okuk a derűlátásra, mert ráadásul a szabályok is úgy rendelkeznek, hogy az eurónak csak egyetlen írásmódja lehet érvényben, vagyis ezt kell alkalmaznia minden tagállamnak. Ennek a vitának azonban csak érintőlegesen van köze a stabilizációs és társulási megállapodáshoz, azaz ennek köszönhetően nyúltak ilyen hosszúra az Unió és a Montenegró közötti tárgyalási folyamatok. 

Nem ez azonban az egyetlen megállapodás a két fél között, hiszen 2008. január 1.-től életbe lép Montenegróban a vízumkönnyítés és a kitoloncolásra vonatkozó új rendelkezés. Az Unió ennek kapcsán azt sem tartja kizártnak, hogy a jövő évben a teljes vízummentességről tárgyaljanak a felek egymással. Mindezek mellett pedig a kiváló együttműködésnek köszönhetően a soros szlovén elnökség ideje alatt Montenegró kész arra, hogy benyújtsa a tagfelvételi kérelmét az Európai Unióba. Úgy tűnik tehát, hogy a volt Jugoszlávia államai közül talán Montenegró lesz az, amelyik elsőként érhet célba az uniós tagságért folyó versenyben, ezzel is bizonyítva, hogy a térség rohamos léptekkel halad előre az uniós integráció folyamatában.