U4 energy pályázat
Sulinet
2012/05/22 15:28
1775 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Május 31-ig nevezhetnek az iskolák az összeurópai „U4energy” európai energiatakarékossági verseny második fordulójára.

A „U4energy”  az Európai Bizottság által szervezett pán-európai verseny, mely az energiatakarékosság iskolai megvalósításáról és oktatásáról szól. Ez a vetélkedő egyedülálló oktatási lehetőség a tanárok számára, valamint szórakozás a diákoknak, akiknek fontos a környezetvédelem, és szívesen takarékoskodnak az energiával, pénzzel és üzemanyaggal.

Az Európai Bizottság 2010 szeptemberében indította el az energiatakarékosságot ösztönző versenyét, melynek keretében európai szinten közel 500 iskola regisztrált a programba. 

A projekt keretein belül az iskoláknak lehetőségük van, hogy bemutassák a fenntarthatóbb jövő elérése érdekében tett erőfeszítéseiket, bebizonyítsák energiatakarékos teljesítményeiket - mondta dr. Fülöp Sándor, a verseny fővédnöke. Az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja az ilyen és ehhez hasonló programok támogatását, hisz a klímaváltozás hatásainak, és a tudatos energiafogyasztásról szóló ismeretek terjesztésének mértéke jelentősen meghatározza a következő generációk életminőségét. A szakember szerint óriási lehetőség rejlik a ”U4energy” versenyben, mivel a kreatív ötletek más európai országokban is könnyen használhatóvá válhatnak. Bár kis lépésekből indulnak a jelentős változások, az összefogás, az információ megosztása sokat segít abban, hogy a bolygónk a következő nemzedékek számára is élhető maradjon.

A verseny második fordulójára 2012. május 31-ig nevezhetnek az európai iskolák. A energiatakarékosság területén az alábbi három konstrukcióban várnak pályázatokat a szervezők:

A: A legjobb energiahatékonysági intézkedések
B: Az energiahatékonyság legmegfelelőbb oktatása
C: A legjobb iskolai kampány az energiahatékonyságról

Továbbá keresik külön díjra az iskolai energiahatékonyságot javító, államilag támogatott kezdeményezések győzteseit és koordinátorait.

u4energy_200 A „U4energy” számos oktatási anyaggal segíti a pályázó iskolák munkáját. A honlapon található sablonokkal a résztvevők nyilvántarthatják a végrehajtott energiatakarékossági intézkedéseiket, az energia-megtakarítás során elért eredményeiket, mérhetik a pénzügyi megtakarításaikat, a CO2-kibocsátás csökkentésének mértékét, valamint értékelhetik a résztvevők tudatos energiafelhasználási szokásait is.

A program hazai nagykövete Czippán Katalin elmondta, hogy ez első fordulóban Magyarországról kilenc pályázat érkezett, és két iskola részt vett a szófiai díjkiosztón. A második fordulóban 4 iskola regisztrált már, Románia 121, Görögország 66, Bulgária 35 iskolájával messze megelőzte hazánkat! A pályázatokat első körben hazai zsűri értékeli, a kategóriánkénti első helyezettek képviselői részt vesznek a Brüsszeli díjátadón. A hazai programcsapat felajánlotta, hogy ha Magyarországról 20 iskola benevez a versenybe, az első 20 pályázat beküldője - helyezéstől függetlenül - jutalomban részesül!

A versenyre való nevezéshez szükséges magyar nyelvű anyagok itt érhetőek el. A pályázással kapcsolatban a varga.peter@ofi.hu e-mail címen kérhető segítség.

A program közösségi oldala: http://www.facebook.com/U4energy

További információ: Czippán Katalin, 06302507857, czippank@vnet.hu