Művészetek

Írói fogások

Írói fogások

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Krúdy Szindbád című írását átolvasva egy nyomdász. Valóban csak ennyiről szólna Krúdy és a magyar irodalom többi, evéssel kapcsolatos műve? Mi mindent jelenthet egy étel, egy étkezés az irodalmi szövegben? Segít-e egy regény megértésében, ha tudjuk, hogy mit vacsorázott a főhős?

5 hónapja
Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Új segédanyagok kortárs művek tanításához

Update! – Négyről ötre szaporodott az Aegon-díj honlapjáról letölthető (2016-os) tananyagok száma.

5 hónapja
Jubileumi videó pályázat

Jubileumi videó pályázat

A Magyar Shakespeare Bizottság felhívása középiskolásoknak.

5 hónapja
A kategória cikkei
Kazinczy Ferenc III.

Kazinczy Ferenc III.

Az irodalmi élet vezére
1 hete
Kazinczy Ferenc II.

Kazinczy Ferenc II.

Új élet kezdete – önálló család
1 hete
Kazinczy Ferenc I.

Kazinczy Ferenc I.

Kazinczy Ferenc, magyar nyelvújítás emblématikus alakja.
2 hete
Kiss Jenő Ferenc köztéri szobrász

Kiss Jenő Ferenc köztéri szobrász

Mindennapjai ma is két városhoz kötődnek: szülővárosához, Makóhoz, ahol most is él, továbbá Szegedhez, ahol tanít. Általános iskolában Jámborné Balog Tünde tanította rajzra. Fantasztikus órái voltak – emlékezik az egykori diák. Hárman készültek művészi pályára. Tanév végén a közismereti órák alatt is a felvételire készültek, a szertárban rajzoltak, még krokiztak is. Középiskoláit a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola kerámia szakán 1978-ban végezte. Kerámia tanára Fekete János volt. A korongozás, a mintázás érdekelte, a mázazás és a színezés már kevésbé. Rajzra Zoltánfy István és Szalay Ferenc, mintázásra T. Nagy Irén és Kalmár Márton tanította. Érettségi után középiskolájában műhelyfőnöki állást vállat. Rendelkezésére állt a műhely, bejárt mintázásra és rajzórákra, voltak modellek is. A meghosszabbított középiskolai két év alatt sokat tanult, alaposan felkészült a felvételire.
2 hete
Kiss Edit enteriőrtervező

Kiss Edit enteriőrtervező

Máig nem tudom feledni, és hatása alatt vagyok annak a hírnek, hogy a Francia Múzeumok Központi Igazgatóságának pályázati elbírálása alapján makói születésű látványtervező nyerte a 400 év francia festészete című kiállítás tervezését és rendezését a Műcsarnokban. Mindez arra is rádöbbentett, hogy bizony a mi időszakos kiállításaink rendezési gyakorlata mennyire ad hoc jellegű.
2 hete
Gergely Sándor, az aktivisták szobrásza

Gergely Sándor, az aktivisták szobrásza

Üstökösként indult, mégis megfeledkezett róla a művészettörténet-írás. Ha Apró Ferenc nagy elkötelezettséggel nem készíti el szobrászunkról kismonográfiáját, talán már a neve is feledésbe merült volna.
2 hete
Fodor Ilda, az őselemek keramikusa

Fodor Ilda, az őselemek keramikusa

A rajz imádata, édesapjának népi kerámiagyűjteménye, rajztanárának, Horváth Ferencnének ösztönzése elemi erővel sodorta a művészi pálya felé.
2 hete
Alföldi rendez!

Alföldi rendez!

2016. november 19-től újabb ifjúsági és felnőttelőadással bővül a Budapest Bábszínház repertoárja. Ezúttal ismét egy klasszikust mutatnak be izgalmas feldolgozásban.
1 hónapja
Kubinyi Anna, a plasztikus kárpit művésze

Kubinyi Anna, a plasztikus kárpit művésze

Első szegedi kiállításán a művészt a Tisza-parti város szülötteként ünnepelték. A megnyitó után dr. Forgó István tanácselnök gratulálás közben megjegyezte, ha a hagyma városából származna, szívesen meghívnánk kiállításra. Mire az iparművész mosolyogva mondta, hisz én ott születtem.
1 hónapja
Gál Vera, a népi ihletésű textiltervező

Gál Vera, a népi ihletésű textiltervező

Élete nem volt mentes a tragikus fordulatoktól, de ki tudott lábalni a mélységes szakadékokból is, romlatlan és törhetetlen hite segítette talpra állni. Makón született 1942. március 15-én, és már októberben elveszítette édesanyját. A mama húga magához vette és adoptálta. Neve Molnár Verából Gál Vera lett.  Az apai ág Moldvából települt a Maros-parti városba, édesanyja, Árva Viktória régi makói család sarja. Az örökbe fogadó apja ősi, csongrádi halásznemzetségből származott, fölkerült Budapestre, de szülővárosától nem szakadt el, tovább ápolta rokoni kapcsolatait.
1 hónapja
1234567 / 58

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.