25 éve halt meg Groucho Marx
2002/08/21 00:00
832 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
"Marx vagyok, de Engelst nem ismerem" - mondta magáról egy szemüveges, vastag (festett) bajuszos, folyamatosan szivarozó, és folyamatos szósziporkákat szóró úriember, akin évtizedeken át nevettek a mozi és a tv nézői. Groucho Marx, a zseniális komikus 25 éve, 1977. augusztus 19-én halt meg.

Julius Marx egy Amerikába kivándorolt elzászi zsidó család harmadik fiúgyermekeként született 1890-ben. Két bátyjával Leonarddal, Adolphfal és öccsével Herberttel, azaz Chicóval, Harpóval és Zeppóval kezdetben vándortruppokkal, kabarékban léptek fel, és a 20-as években a Broadway-ben játszottak zenés bohózatokban, néhány évvel később, a hangosfilm megjelenésétől meghódították a mozit, és zenéjükkel - Chico zongorázott, Harpo hárfázott és szájharmonikázott - valamint fergeteges verbális humorukkal lassan kiszorították a némafilm nagy nevettetőivel. Groucho volt közöttük az agy: kicsit szakadt eleganciájával, jellegzetes, roggyantott járásával már megjelenése is telitalálat volt.

Bemondásai, replikái pedig rendszerint telitalálatok voltak. "Mit törődjek az utókorral? Tett valamit értem az utókor?" "Vagy az órám állt meg, vagy ez az ember halott". "Hölgyem, legyen a feleségem. Esküszöm, soha többé nem nézek másik lóra". "Megdobták almával? Mit vár, nincs még dinnyeszezon". "Ez biztosan nem az én ingem: az nem szokott horkolni" - ma is gyakran idézik ezeket a szövegeket leghíresebb filmjeikből, a Kacsalevesből, a Botrány az operában, a Botrány a turfon, az Irány a vadnyugat című mozikból. Groucho az életben sem kímélte környezetét. Állítólag amikor Jack Warner, a nagyhatalmú producer azon élcelődött, hogy miként hívhatnak valakit Marxnak Karl Marx után, a színész így vágott vissza: "És maga? Hogy meri magát Jacknek hívni a Hasfelmetsző után?"

A Marx-fivérek 1949-ben forgatták utolsó filmjüket, ebben a fiatal Marilyn Monroe is szerepelt. Chico és Harpo lassan visszavonultak, Groucho azonban a tv-showkban is feltalálta magát, és egészen hajlott koráig nagy sikerrel szerepelt. Több könyvet is írt, önéletrajza, levelezése méltó "szóbeli hagyatékára". Csaknem 87 évig bosszantotta és röhögtette nemcsak közvetlen környezetét. Népszerűségére jellemző, hogy az iráni forradalom első világi államfőjéről, Bani Szadrról csak úgy cikkezett a nyugati sajtó: "a politikus, aki hasonlít Groucho Marxra".

(gluck)

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.