A basszusgitár
2000/11/09 08:00
889 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A basszusgitár természetrajza: mi az, hogy néz ki, és mit csináljunk vele, ha influenzás...

Nem csak kísérőhangszer!

Filozófusok generációi próbálkoztak a basszusgitár lényegének megfejtésével, de végül nem jutottak sokkal messzebb, mint hogy megállapították, hogy már a szó jelentéséből is következik, hogy a hangszer igencsak gitár-jellegű, azonkívül mély vagyis "basszus" (ógörög eredetű szó, Arisztotelész írásaiban még maroktelefont jelent) hangokat bocsát ki magából.

Minthogy majdnem gitár, nagyjából ugyanúgy kell játszani rajta: az ember az egyik kezével lefogja a nyakán a húrokat, a másikkal pedig penget. Hogy melyikkel csinál mit, az attól függ, milyen kezes, például a Világ Leghíresebb Basszusgitárosa (Aki Nem Igazán Arról Híres, Hogy Hogyan Basszusgitározott), vagyis bizonyos Paul McCartney balkezes volt. Aki igazán ügyes, annak nem kell pengetnie, hanem a hüvelykujjával is ütheti, amivel egyrészt elismerő mosolyt csal a nézőközönség arcára, másrészt pedig így még dögösebben szól.

Azért, hogy jó mély hangja legyen, vastag húrok vannak rajta. Cserébe viszont kevesebb: az átlagos basszusgitár négyhúros. Létezik hathúros változat, ami már önmagában tekintélyt parancsol, hiszen csak a legprofibb zenészek tudják kihasználni. Ugyanez igaz a bundnélküli változatra is, melynek nyakán nincsenek ott azok a vonalak, amik segítenek az ujjak elhelyezésében. Ha egy ilyennel kimész a színpadra, akkor máris mindenki látni fogja, hogy mennyire jó vagy (egy idő után nem árt azért játszani is rajta, nem csak mutogatni).

Külseje kiegyensúlyozott, sokkal kevésbé szokták telepingálni úgy, mint az elektromos gitárokat. A rajta játszók is általában higgadtabbak, kevésbé hajlamosak a fel-alá rohangálásra, legfeljebb ütemesen bólogatnak a fejükkel. A basszusgitár leginkább elektromosan erősített, bár biztos létezik akusztikus változata is. Sőt, el bírom képzelni, hogy olyan különlegességek is kaphatóak az erre szakosodott boltokban, amikről közönséges földi halandó nem is álmodott. Mondjuk kézzel festett porcelán basszusgitár.

Mint ahogy elődeit, a bogot és mindenféle népi alváltozatait, a basszusgitárt is főként a kíséretben használják. A dob és ő alkotják a ritmusszekciót, azt az alapot, amire az énekes ráénekel, a szintis ráklimpíroz stb. Az ilyen típusú együttesekben a basszusgitárosok általában a zenekar által lesznek híressé, és nem saját hangszeres tudásuk miatt.

Újabban előre törtek azok a rockzenei stílusok, ahol a gitár már nincs annyira előtérben a basszushoz képest, nincsenek pl. szólók és ilyenek, viszont nagyon sokat számít a dögös, zúzós megszólalás. A jól eltalált, kihangsúlyozott basszus szólam sokkal szaggatottabb, feszültebb, jobban ugrálásra kényszerít. A sors iróniája viszont, hogy a mély hangok az elektronikus tánczenékben a legfontosabbak, ezek viszont nem éppen arról híresek, hogy sok hangszerest alkalmaznának. Viszont az utóbbi években feltűnt már néhány élő drum'n'bass banda, úgyhogy lehet, hogy a basszusgitárosok előtt új távlatok nyílnak meg. A fentiek ne vegyék el senkinek a kedvét ettől a hangszertől. Az, hogy kevés az igazán híres basszeros, azt jelenti, hogy ha valaki a legjobb, akkor biztos helye van a csúcson, míg például zseniális gitárosokkal Mississippit lehetne rekeszteni. Másrészt pedig az sem baj, ha valaki nem világhírű, akkor is nagyon jó zenélni. A monoton kíséret jellegű zenélésnek tapasztalatom szerint az az előnye, hogy egy bizonyos szint fölött már nem kell annyira koncentrálni, az ember csak átadja magát a zenének, és ez hihetetlenül jó érzés lehet. Végezetül pedig még azt is tudom bíztatásnak mondani, hogy egyesek, minthogy úgy látják, hogy ez egy elhanyagolt hangszer, kompenzálásképpen direkt a basszusgitárra figyelnek.

Híres basszusgitáros tehát nincs sok, de én most még kevesebbet fogok megemlíteni. A jazzben a hangszer királya elismerten Jaco Pastorius. Rockban ezt a címet kiosztani már nem ilyen egyszerű, talán Flea a Red Hot Chilibol üldögél a trónon. A basszusmániákusok egyik kedvenc zenekara a Primus trió, amelynek vezetője a zseniális virtuóz és bohóc, Les Claypole, eszement basszusfutamaival és rajzfilmbe illo énekével. Csemegeként pedig említsük itt meg a legsötétebb zenék egyikét játszó Godflesht, ahol az irtózatosan mélyre hangolt basszus fontos részét adja a fenyegető hangulatnak. Talán ennél mélyebb nincs is, rosszabb fajta hangszórón például nem is jön át.

Nos, ha valakit mindez nem elégít ki (amit egyébként megértek), az bóklászhat a világhálón is. Nem állítom, hogy nincsen más magyar oldal, ha valaki tud ilyenről, az kérem jelezze, és betesszük ide a címét. Nem érdemes viszont beírni a "basszusgitár" szót a keresőbe, mert hatszáznál több oldallal fog válaszolni...

A külföldiek között vannak szakújságok (pl. www.bassplayer.com vagy www.bassfrontiers.com), gitárleckék és egyebek.

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.