Filmszínészek - Daniel Auteuil
2007/12/16 08:00
636 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Elsőként az 1980-as évek hatalmas filmsikerében, az Éretlenekben, legutóbb pedig a Topmodel a barátnőm című tüneményes vígjátékban láthatta a magyar közönség Daniel Auteuil-t. Komédiához csakúgy, mint filmdrámához természetesen simuló karaktere sokoldalú színésszé teszi őt...

daniel 1950-ben Algériában látta meg a napvilágot Daniel Auteuil. Lévén édesapja operaénekes, a kis Daniel gyermekkorát a színházi kulisszák árnyékában töltötte. Ekkor érlelődhetett meg benne az elhatározás, hogy egyszer ő is kiléphessen a rivaldafénybe. 17 éves korában el is indult a színészet rögös útján. Párizsban egy színészképzőbe jelentkezett, ahol színpadi színészetet és operett tanulmányokat egyaránt folytatott. Játszott musicalekben, tragédiákban és komédiákban egyaránt. 1979-ben megkapta a Gérard Philippe-díjat, ami az év legjobb fiatal színészének jár.

Hamarosan azonban már filmszerepekre kérték fel az ifjú komédiást. 1980-ban előbb a Klára és a szépfiúkban, majd a 80-as évek egyik legnagyobb mozisikerében, az Éretlenekben tűnik fel a vásznon. Az Éretlenek a tengerparton már a "bejáratott" sikert hozza alkotói számára. A felkérések pedig továbbra is folyamatosan érkeznek hozzá: sokoldalú tehetségét bizonyítja, hogy nemcsak a mozi figyelt fel rá, de továbbra is várja a színpad.

Első méltán komoly, és színészi értelemben is kihívást jelentő szerepét Claude Berri "...és a Pokol" című alkotásában kapta meg. Ráadásul ebben a filmben kedvesével, Émanuelle Béart-ral, a francia mozi tehetséges és érzéki szépségű csillagával játszott együtt, aki mintegy 10 éven keresztül lett társa. Számos közös filmben is láthattuk őket, többek között Edouard Molinaro Elrejtett érzelmek c. vígjátékában és az Régis Wargnier Egy francia nő c. filmekben. Az előbbiben ismerkedett meg a színészpár.

Daniel Auteuil-t nemcsak színpadi színészként díjazták, de számos filmes elismerést is átvehetett eddig pályafutása során. 1997-ben a Púpos c. filmjéért jelölték a legjobb férfialakítás César-díjára; Az elveszett fiú c. filmért a Brit Független Filmdíj legjobb férfialakításért járó díját zsebelhette be; a Csak Ön után! c. filmért ismét César-díjra jelölték; 2005-ben pedig a Rejtély c. filmért megkapta az Európai Filmakadémia legjobb férfialakításért járó díját.

S a sors külön ajándéka, hogy olyan színészóriások oldalán tűnhetett fel a vásznon, mint Jean-Loius Trintignant, Catherine Deneuve, Yves Montand, Juliette Binoche, Isabel Adjani, Claude Brasseur, Isabelle Huppert vagy Gérard Dépardieu. Bár mára ő is tagja eme illusztris társaságnak.

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.