Mama Cass
2004/08/02 08:00
611 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A hatvanas évek közepén működött egy Mamas and Papas elnevezésű zenei formáció, melynek egyik hölgytagja a világ egyik legszebb hangjával rendelkezett.
Mama Cass és Jimmy Hendrix

Harminc évvel ezelőtt azonban örök álomra szenderült, ma pedig már nevére is csak kevesen emlékeznek.

Mama Cass Elliott, a poptörténet egyik legszebb hangú énekesnője úgy is sikeres volt, hogy nem rendelkezett nádszál alkattal és darázsderékkal. Ám ha énekelni kezdett, elbűvölő szirén vált belőle, s a világ egyik legszebb teremtésévé változott. A szépség belülről jön, szétárad, és hat a külvilágra. Az őt ismerők ma is úgy tartják, hogy Mama Cass hangja segít élni. Tovább élni, mert erőt ad. Lehet is ebben valami...

Mama Cass 1941. szeptember 19-én Baltimore-ban született, születési anyakönyvébe akkor még az Elliott Naomi Cohen nevet jegyezték.
Énekesi pályája a Big Three együttesben indult világkörüli útjára, ahonnan a Mugwumps nevű társasághoz szerződött, amelyben - mint egy nagy család - már együtt zenéltek a későbbi Mamas and Papas és a Lovin Spoonful tagjai is. Az igazi váltás csak ezután következett be, amikor csatlakozott az éppen 40 évvel ezelőtt alakult Mamas and Papas együtteshez, amelyben a legmamásabb küllemű énekesnőé lett a vezető hang.
A formációhoz tartozott Mama Cass mellett a gyönyörű Michelle Gillam - ki később felesége lett a télen-nyáron kucsmát viselő John Phillips énekes, gitáros és producernek -, valamint Denny Doherty. Az egyik legszebb vokális hangzást produkáló négyes olyan dalokat produkált, mint a California Dreamin, mely egy valódi hippiálom volt, és annak a nemzedéknek egyik himnuszává is vált. De az igazi sikerdalnak mégis a Monday, Monday számított, melyet Grammy-díjjal is elismertek. A szólóénekes Mama Cassnek pedig több más szép dala is volt. Olyanok, mint például az It's Getting Better, a Make Your Own Kind Of Music, a New World Coming, és Good Times Are Coming. Összesen tizenhat kislemeze jelent meg.

A saját dalokon túl nagyon szép feldolgozásokat is készítettek. Ilyen volt a Spanish Harlem, az I Saw Her Again, a Dancing In The Street, a Dedicated To the One I Love, és az I Call Your Name.

A zenekar története mindössze négy évig tartott, de ebbe a rövid időszakba belefért az 1967-es monterey-i popfesztivál is, ahol a kemény rockbandák mellett is megállta a helyét a két mama és a két papa.

A kissé mackótermetű hölgy a hetvenes évek elején rendszeresen látható volt a televízió különböző műsoraiban, még filmszerepet is kapott. Magánéletében kétszer házasodott, egy kislánya született.

Életének egy szívroham vetett véget 1974. július 29-én Londonban, európai turnéja utolsó állomásán.

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.