Múzeumok éjszakája 2012
2012/06/16 08:00
983 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Június 16-án, szombaton újra Múzeumok Éjszakája! Az egész városban, összesen 102 helyszín várja a látogatókat. A kiállítások mellett tárlatvezetések, koncertek és kézműves foglalkozások is színesítik a programot.

Összesen 92 múzeum és kiállítóhely 102 helyszínen várja a látogatókat a 10. Múzeumok Éjszakáján.

Programszemle Budapesten 18 órakor a Szépművészeti Múzeum előtt a Budapesti Fesztiválzenekar előadása nyitja meg az idei programot. A Vigyázz, Lépcső! elnevezésű koncertet követően a múzeumban tárlatvezetéseken lehet részt venni. Állandó kiállítások közül az Antik Gyűjtemény és a Régi Képtár kiállítások tekinthetők meg, míg időszakos kiállítások közül a Múmiák testközelben, a fotóművészet születése, a St. Gallen-i kalandok és a Pieter Bruegel kora tárlatok lesznek látogathatók. Ezek mellett lesz még slam poetry-verseny, sanzonest, de a látogatók az EB meccseiről sem maradnak le, ezeket ugyanis az Ión Udvar kivetítőn követhetik figyelemmel a focirajongók.

Minden információ és a részletes program a Múzeumok Éjszakája honlapján olvasható.

Ha már a Hősök terén járunk, érdemes felkeresni a másik impozáns múzeumot is a tér túloldalán. A Műcsarnokban megnézhetjük például a Láthatatlan rajzok című kiállítást Magyarósi Éva vezetésében, vagy a kolozsvári képzőművészek kiállítását Berszán Zsolt kíséretében. A fiatalabbaknak érdemes korábban érkezni, hiszen már délután négy órától sok programban vehetnek részt: lesz arcfestés, képregény rajzolás, sárkánykészítés vagy fotómontázs készítés.

Mindenről bővebben a Múzeumok Éjszakája honlapon olvashattok.

A Ludwig Múzeumban hat órától lehet egy nagyot rajzolni a Big Draw program keretében, de aki inkább filmet nézne, az se maradjon otthon! Szintén hat órás kezdettel két filmet vetítenek: James Crump: Black White + Gray: A Portrait of Sam Wagstaff andRobert Mapplethorpe (2007), 77 perc, majd Thirteen of Warhol's Legendary Screen Tests (1964-66). Ezekkel egy időben a Merre jársz? Tapintható térképek című kiállítás és díjátadó is megtekinthető lesz, itt a diákok pályaműveit értékelik majd. A Ludwig múzeum középpontjában Robert Mapplethorpe áll, a legtöbb kiállítás a fotóművész köré épül.

Információk a Múzeumok Éjszakája honlapon.

Érdemes lesz felkeresni a Magyar Nemzeti Múzeumot, ahol többek között bepillanthatunk az Ötkarikás magyarok című kiállításba. Szintén az olimpia kapcsán lesz kvízjáték is és azt is megtudhatjuk, mi az a Gömböc. Az állandó kiállítások is látogathatók (üveg, kerámia és porcelángyűjtemény), a Múzeumkertben pedig részesei lehetünk a Kreatív újrahasznosításnak, amit a BKF Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatói mutatnak be.

Még több információ a Múzeumok Éjszakája honlapon.

A Magyar Nemzeti Galéria egyik legizgalmasabb programjának a Google Art Projekt ígérkezik, melynek segítségével a világ nagy múzeumaiban barangolhatunk. Lesznek koncertek is, este 8 órától pedig a MOME (Moholy Nagy Művészeti Egyetem) végzős textiltervezőinek munkába pillanthatunk bele. Tárlatvezetéssel nézhetjük meg Rippl-Rónai gyűjtőktől összeállított kiállítását, Ferenczy Károly gyűjteményes kiállítását, Munkácsy Mihály képeit, és a Nyolcak című kiállítást. Érdemes lesz elmenni!

Minden részlet és a teljes program megtalálható a Múzeumok Éjszakája honlapon.

Érdekességek Idén először a Fővárosi Nagycirkusz is látogatható lesz a Múzeumok Éjszakáján. Rengeteg programmal készülnek a szervezők: cirkuszi relikviák, produkciók, filmbemutató, varieté is lesz. A fő attrakció a Cirkusza a javából című előadás lesz, melyet a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola tanulói mutatnak be. Lesznek tigrisek és leopárdok, lovak, ugródeszkás szám és persze bohócok is.

A részletes program a Múzeumok Éjszakája honlapon olvasható.

A Magyar Televízió Látogatóközpontja is várja az érdeklődőket, csak úgy, mint a Magyar Nemzeti Bank és a Puskás Ferenc Stadion, ahol bepillanthatunk a válogatott öltözőjébe, vagy focizhatunk is egyet. Akit a természet érdekel, az feltétlenül keresse fel a Füvészkertet, itt ugyanis húsevő növények lehet kóstolni. Aki nem a fővárosban él, annak is érdemes körülnéznie, hiszen a Múzeumok Éjszakája országos rendezvény. Az alábbi linken várusunk szerint kereshetünk és válogathatunk a programokból. Közlekedés Este 6 órától vasárnap hajnali 2-ig a karszalaggal rendelkezők ingyen utazhatnak a résztvevők a menetrendszerinti járatokon, kivéve néhány különleges díjszabású járatot, mint a Budavári Sikló. Ezen kívül múzeumbuszok is közlekednek 6-tól hajnali fél 3-ig. A vonattal közlekedők 50%-os kedvezménnyel utazhatnak.

Minden fontos információ megtalálható a Múzeumok Éjszakája honlapon és a Facebookon.

Voltál már Múzeumok Éjszakáján? Idén melyik programot választod? Írd meg kommentben!

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.