Nagy filmek: Az ötödik pecsét (1976)
2004/11/09 08:00
1353 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mit választanánk és mit választunk valójában, ha oda kerül a sor? Miért? Az okot nem lehet az első pillantásra látni. Illés György kamerája azonban az egész mögött meghúzódó részletekbe is bevilágít...

1944 őszén a nyilas hatalomátvétel után Budapest egyik kiskocsmájában a nehéz idők ellenére is minden este összegyűlik egy kisemberekből álló asztaltársaság. Gyuricza (Őze Lajos) az órás, Király (Márkus László) a könyvügynök, és Kovács (Horváth Sándor), az asztalos azért keresik fel Béla kollega (Bencze Ferenc) kocsmáját, hogy beszélgessenek ismerősökről, a borjúszegy minél ízletesebb elkészítéséről, és óvatosan szót ejtsenek arról is, hogy mi lesz ezután. Egyik alkalommal csatlakozik hozzájuk egy fényképész (Dégi István), éppen akkor, amikor Gyuricza szokott gunyoros modorában azt az erkölcsi kérdést veti fel, hogy ha módjuk lenne haláluk után feltámadni, kinek a sorsát választanák inkább: a gazdag zsarnokét (Tomoceuszkatatiki), vagy az agyongyötört, de tisztességes rabszolgáét (Gyugyu)?

Nagy a felháborodás, a tanakodás és az érvelés, de a fényképész az egyetlen, aki Gyugyut választja. A többiek nem is hisznek választása hitelességében. Miután asztalt bontanak és mindenki megy a maga útjára, a gondolat nem távozik a fejekből. Még otthon is foglalkoztatja őket az erkölcsi kérdés, sőt, még feleségeiktől is megkérdezik, hogy mit választanának. Hamarosan azonban maguk is válaszút elé kerülnek (a nyilasok kínzószobáiban), mert a "tiszta lelkű rabszolgát" választó fényképész feljelentette őket a nyilasoknál. Megkínozzák őket, de kiszabadulhatnak, ha hajlandók felpofozni egy megkötözött, félholtra kínzott kommunistát. Vagyis, ha megalázzák emberségüket, önbecsülésüket. Király, a könyvügynök és társai nem képesek erre és életüket áldozzák, hogy emberek maradhassanak. Gyuricza órás azonban önmaga lealázását is vállalja, mert nem árulhatja el, hogy a lakásán zsidó gyerekeket rejteget.

  • Írta: Sánta Ferenc
  • Forgatókönyv: Fábri Zoltán
  • Operatőr : Illés György
  • Zeneszerző: Vukán György
  • Rendező : Fábri Zoltán
  • Szereplők: Őze Lajos (Gyuricza Miklós órás), Márkus László (Király könyvügynök), Bencze Ferenc (Béla a vendéglős), Horváth Sándor (Kovács asztalos), Dégi István (Keszei Károly fényképész), Apor Noémi (Kovácsné), Pécsi Ildikó (Béla felesége), Békés Rita(Király felesége), Moór Marianna (Lucy - Király szeretője), Latinovits Zoltán (civilruhás nyilas), Vándor József (I. nyilas), Nagy Gábor (II. nyilas) Bánffy György (III. nyilas), Cserhalmi György (a kommunista fogoly)

A képek forrása

  • www.fidibusz.hu

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.