Victor Vasarely - az op-art úttörője
2002/09/02 00:00
1469 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.


Öt éve hunyt el

Vasarely a leghíresebb XX. századi magyar festők egyike. Azt azonban talán kevesen tudják, mi a kutyafüle az az op-art (optikai művészet). Jogosan kérdezitek, hiszen ez a stílusirányzat nem kötelező anyag a suliban. Ellenben igen jól mutat a lakásban, a hálószobában és kiállítótermek falain.

Vasarely 1908-ban Pécsett született, Vásárhelyi Győző néven. Gyermek- és ifjúkora azonban egyáltalán nem úgy telt, mint a nagy festőknél szokásos (bár a szintén Pécsett illetékes Csontváryval megegyeznek ebben). A középiskola elvégzése után az orvostudomány felé tapogatózott. Be is iratkozott a budapesti egyetemre, ám az anatómialeckék hatására feléledt benne az alkotói ösztön, és magántanulmányokba fogott. Később a Bauhaus néven elhíresült Bortnyik Sándor-féle alkotói csoporthoz csatlakozott. Ez a festőkör szabadította meg a attól a szemlélettől, mely szerint a festészet lényege, hogy valamit pontosan, vagy némi mellékízzel: ÁBRÁZOLJON. Ehelyett a festészet új feladatait kutatta fel: FUNKCIONÁLIS művészetet hozott létre, mely a korszak törekvéseinek korszerű vonalába tartozott.
1930-ban Párizsba utazott egy reklámplakát pályázaton elnyert díjból, és ebben a műfajban is maradt egy időre: reklámgrafikusként kereste kenyerét. Ekkor dolgozta ki művészetének számos alapvetővé vált vonását: a fekete-fehér és színkontrasztokkal, a párhuzamosokra épített perspektíva képi világával később is számos alkotásán találkozunk. Festészetének ekkor vált fontos elemévé a mozgás, a kinetika képi megalkotásának és a geometrikus formáknak összeházasítása.
Leghíresebb munkáit a Fekete-fehér-, a Kristály- és a Vonal-korszakaiban alkotta, ám ezek mellett még néhány jellegzetes alkotói periódus is elkülöníthető életművében. A korai művek közül főként a Belle-Isle-korszakban készült, elliptikus formákon alapuló képei ismertek, melyek még távol állnak a későbbi, főként a mozgással és a kinetikus képiséggel eljátszó alkotásoktól. A szintén korai Kristály-korszak alkotásait a fény prizmán megtörő színei jellemzik, melyek gyakran együtt járnak a prizmák alaki struktúrájára hasonlító alakzatokkal. Mintha egy bonyolult bogárszemen át látnánk, a képek leginkább ehhez hasonlítanak - bár már ekkor megfigyelhető a mozgásosság előtérbe kerülése.

A Vonal-korszak a párhuzamosok és a mozgás egymáshoz való viszonyát feszegeti, gyakran egyetlen kontrasztos színpárt, vagy fekete-fehér ellentétet alkalmazva. Ezen képek közül gyakran láthatóak reprodukciókon a különféle állatokat, főként zebrákat térbelivé tevő, egyszerű eszköztárral optikai csalódásokat okozó képek.
A hatvanas évektől tartotta számon, és tartja számon a művészettörténet az Egyetemes struktúrák korszakát, mely valamennyi korábbi törekvésének összesítése, és bonyolult képiséggé fejlesztése. Előbb négyszögekkel, majd hatszögekkel, végül nyolcszögekkel alkotta meg képeit, melyeken a korábban kitüntetett egyedi geometriai formák már egymásba alakulnak, és éppen ez az átalakulás válik a kép fő erejévé: ahogy a nyolcszögek körökké, majd gömbökké válnak, a négyszögek hatszöggé, majd oválissá.
Egykori szülőházában, Pécsett 1976 óta megtekinthető állandó kiállítása (Káptalan utca 3. nyitva hétfő kivételével 10-18 óra között), és Budán a Szentlélek téren található Zichy kastélyban tekinthető meg (hétfő kivételével 10-17 között).

Állandó kiállításai külföldön:
New York, Modern Művészeti Múzeum
Párizs, St. Étienne Múzeum
Harvard, Albright Knox Galéria
London, Tate Galéria
Amszterdam, Stedelijk Múzeum
Buenos Aires
Montevideo
Brüsszel
Reykjavík
Sao Paolo
Helsinki

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.