Weiner Leó-díj
2006/04/10 18:20
1747 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A zeneszerző születésének 121. évfordulója alkalmából április 7-én adták át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Weiner Leó Kuratóriuma által alapított Weiner Leó-díjat.

A díjat azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi és tanári munkásságukat.
A 2006-ban díjazottak: Devich Sándor hegedűművész-tanár és Konrád György brácsaművész-tanár. A díjakat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Dr. Batta András adta át.

Weiner Leó Budapesten született, és egész életét ebben a városban töltötte. Előbb 1901-től 1906-ig Koessler János tanítványa volt a Zeneakadémián, majd 1906-tól ő maga is tanított, előbb a Fodor Zeneiskolában, majd 1908-tól haláláig a Zeneakadémián. 1928-ban karmester nélküli kamarazenekart szervezett, amely az ő irányítása mellett működött.
1957-ben nyugalomba vonult, de egy évig még ezután is tanított a Főiskolán. A kamarazenei tanszéken félévszázadon át képezte hangszeres művészek több nemzedékét; a világhírű magyar virtuózok csaknem kivétel nélkül az ő tanítványai voltak. Pedagógiai munkásságát az élő hagyományok mellett írásai örökítették meg, kompozícióival pedig 1907-ben Ferenc József-díjat, 1922-ben Coolidge-díjat, 1950-ben és 1960-ban pedig Kossuth-díjat érdemelt ki.

Az újkori magyar zene konzervatív ágának egyik legkiválóbb képviselője volt. Nevét Budapest VI. kerületében a volt Horn Ede utca viseli.

Kép forrása:
www.classical-composers.org
www.klassiekemuziekgids.net

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.