Pedagógia

Mikor kezdjük a zenei nevelést?

Mikor kezdjük a zenei nevelést?

Jól ismerjük Kodály válaszát: kilenc hónappal a gyermek születése előtt. 1966-ban Párizsban egy zenepedagógiai ülésszakon azzal toldotta meg ezt, hogy jobb kilenc hónappal az anya születése előtt megkezdeni. Mielőtt elmosolyodnánk, hogy újra egy „tyúk és tojás" szójátékkal találkoztunk, érdemes elgondolkodni.

7 hónapja
Órai metakommunikáció

Órai metakommunikáció

Egy tanórán a diákok és a tanár egymás felé küldött jelzéseinek csak egy (sokszor kis) része hangzik el szavakként, mondatokként.

8 hónapja
A popkultúra életünkben

A popkultúra életünkben

2013 novemberében a Debreceni Egyetem tanárképzésben résztvevő hallgatói voltak az elsők Magyarországon és egyben Európában is, akik részt vettek a pedagógusok számára fejlesztett Intel® Teach Essentials továbbképzés a felsőoktatás számára történő adaptációjának előkészítésében. A kurzus a Digitális eszközökkel támogatott projekt alapú tanulás címet kapta, mely azt hivatott jelezni, hogy a kurzus során egyformán fontos szerepet játszik a projektpedagógia és az infokommunikációs technológia gazdag eszköztára. A hallgatók tömbösített kurzus keretében, kétszer két napon át dolgoztak egyénileg, párban és csoportban saját projektterveiken. Induló cikksorozatunkban néhány jó gyakorlatot mutatunk be.

8 hónapja
A kategória cikkei
Érettségi felkészülés

Érettségi felkészülés

Eljött ez az év is, sőt: már az első hónap lassan a végéhez ér. Megkezdődött a (sokak által rettegett) visszaszámlálás. Még mindig nem késő elkezdeni a strigulázást, hogy melyik tanár hányszor mondja ki a bűvös „érettségi” szót – a tanév végéig hajmeresztően magas szám fog kijönni. :) De mik azok a dolgok, amiket atombiztosan tudnod kell?
2 hete
Problémamegoldásra fel!

Problémamegoldásra fel!

Az életben előforduló problémák általában nehezen körülírhatók és több oldalról történő megközelítést igényelnek. Ha egy problémával igyekszünk találkozni, igyekszünk megoldani azt, s amennyire sokszor nem könnyű ezt megtenni felnőtt fejjel, úgy az a gyerekek számára talán még ennél is nehezebb.
1 hónapja
A sport nevelő hatása a gyerekekre

A sport nevelő hatása a gyerekekre

Mindennapos testnevelés. A sport mint kiemelt kormányzati ágazat. Pályázatok Európa- és világbajnokságok rendezésére, sport infrastrukturális fejlesztések. Stadionépítések. Napjainkban gyakran találkozunk e kifejezésekkel. Akarjuk vagy sem, a sport valamilyen formában a mindennapjaink részévé válik. De mit profitálhat belőle a most felnövő generáció? Mit adhat a sport a gyerekek számára?
2 hónapja
Készség az okosodásra

Készség az okosodásra

A gyerekeknek szüksége van arra, hogy tapasztalataik megszerzése során megteremtsék azt a rendet és értelmet, amely elvezet oda, hogy helyesen gondolkodjanak az őket körülvevő világról és dolgokról. A legnagyobb gát és akadály ebben a folyamatban a gyermek ösztönös és természetes egocentrizmusa.
2 hónapja
Intelligencia a logika szolgálatában

Intelligencia a logika szolgálatában

A gyermek érésének egyik kiemelt állomása a logikai intelligencia fejlődése, s ha ebben az összefüggésben tekintünk rá, akkor ebbéli felfogásunk teljesen azonos Piaget-tel, aki a logikus érvelés képességét tekintette az intelligencia középpontjának.
2 hónapja
Kulturális utalások

Kulturális utalások

A szerző mintha magától értetődőnek tartaná a dolgot, az olvasónak mégis homályos, miről lehet szó. Hiányérzet ez, amelyet a regényekben felbukkanó egyes kulturális utalások okoznak.
2 hónapja
Gondolkodásfejlesztés kisiskolás korban

Gondolkodásfejlesztés kisiskolás korban

Ép testben, ép lélek. A testmozgás, a tánc, a mászás, nyújtózás, ugrálás és az összes olyan mozgásforma, amely aktív kikapcsolódást nyújt a testnek, az agyat is megmozgatja, hiszen a fejlődéshez szükség van mind a fizikai mind a mentális aktivitásra. S ez hatványozottan igaz kisiskolás korban.
2 hónapja
Gondolkodásfejlesztés gyermekkorban

Gondolkodásfejlesztés gyermekkorban

A természet egyik legcsodálatosabb és legösszetettebb szerkezete a gyermeki agy. A több milliárd agysejt között fennálló és folyamatosan alakuló, változó kapcsolathálónak köszönhetően a gyerekek intelligenciája folyamatosan fejlődik, s ezek meghatározzák, hogy milyen sikerek várnak rájuk az évek múlásával.
2 hónapja
Kreatív gondolkodás - sikeres gyermek

Kreatív gondolkodás - sikeres gyermek

A gyermek fejlődése során folyamatosan felmerülő kérdés, hogy vajon felnőtt korában elég talpraesett lesz-e, hogy megállja-e a helyét a világban? Nevelésük során elsődleges szempont, hogy olyan emberek legyenek, akik kreatívak, kíváncsiak, találékonyak és nyitottak a világ dolgai iránt. A kreatív gondolkodásra nevelés egyik titka a folyamatos tanulás.
2 hónapja
Játsszunk iskolásat!

Játsszunk iskolásat!

A drámajáték amellett, hogy segíti a diákok önismeretének fejlődését, a tanulócsoport megismeréséhez is hozzájárul.
3 hónapja
1234567 / 348