A 2.6-os kernelsorozat - II.
2005/03/18 12:52
596 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A 2.6-os kernel bemutatásáról szóló sorozatunk második részében megpróbálunk választ találni arra: vajon nő-e gépünk sebessége az új kernel használatától?

Az új széria beharangozásakor mind a fejlesztők, mind a külső alkalmazások gyártói arról győzködtek bennünket: érdemes lesz az új verziót használni, hiszen bizonyos körülmények között jelentős sebességnövekedést eredményezhet a váltás. Tény, hogy a 2.6-os sorozatban használt feladatütemező és a fejlettebb SMP-támogatás eredményeképpen elméletben növekedhet a szerveralkalmazások és a fordítások sebessége, de nézzük meg, mi igaz ebből! Tesztünkhöz egy szervernek kinevezett IBM NetVista gépet használtunk (Pentium IV 1.6 GHz, 256 MB RAM, IBM IC35L040AVVA07-0 ATA DISK drive), melyen Apache, mysql, proftpd futott Debian Woody disztribúción. Itt kell megjegyeznünk, hogy egyes Linux-változatokat (így a Woody-t is) némiképpen fel kell készítenünk a 2.6-os kernel megváltozott modulkezelésére: telepítenünk kellett a module-init-tools csomagot, melyet mi a később bemutatásra kerülő backports.org-ról tettünk meg. A tesztet természetesen kernelfordítással kezdtük, a teszt idején legfrissebb 2.6.10-es kernel használatával. Az eredmények:

2.6.10 kernel fordítási ideje 2.4.28-as kernellel: 2.6-os kernel alatt a fordítás real ideje 9m5.855s lett, tehát kimutatható egy minimális gyorsulás. Természetesen a szolgáltatások sebességének változására is kíváncsiak voltunk, ennek méréséhez a httperf programot használtuk: A http://www.2cpu.com/articles/98_2.html címen található cikk szerződi is hasonló tesztnek vetették alá rendszerüket, érdemes a végeredménnyel megismerkedni. Konklúzió? Próbáljuk ki az újdonságokat!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek