A bemutatkozás illemtana
Horváth Anikó
2010/06/01 10:21
3220 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Gyakran kényszerülünk arra, hogy harmadik fél segítsége nélkül ismerkedjünk meg valakivel. Akár hivatalos ügyek intézése során, akár a társadalmi életben. A hivatalos és magánéleti bemutatkozásnak azonban eltérő szabályai vannak.

Utolsó frissítés ideje: 2010.06.01.

Első találkozáskor természetesen be kell mutatkozni. De ha hosszabb idő után találkozunk újra valakivel, nem biztos, hogy felismer a másik. Ilyen esetben egy rövid bemutatkozás sokkal célszerűbb, mint hagyni, hogy a másik ne legyen tisztában partnere kilétével, a bemutatkozás átlendít a zavaron.

Hivatalos bemutatkozás

A hivatalos bemutatkozás a név mellett a munkahely és a beosztás vagy munkakör megnevezését is megköveteli, de az utóbbi lehetőleg röviden történjen meg. A hosszas felsorolás unalmas és megjegyezhetetlen lehet, valamint nemtetszést is kiválthat. Az átnyújtott névjegykártyáról úgyis leolvashatók a további információk.

Fiatalok között

Afiatalok között a leggyakoribb a keresztnéven történő kölcsönös bemutatkozás: „Bence vagyok”. Az azonosítás később azonban már problémát okozhat, így hivatalos kapcsolatokban például már teljes névvel kell bemutatkozni.

Amikor nem kell bemutatkozni

Vannak olyan esetek is, amikor nem kell bemutatkozni. Például ha csak technikai okokból kerülünk kapcsolatba másokkal, az intéznivaló nem igényel személyes ismeretséget (pl.: vásárlás a boltban). Azonban egyre több helyen látni a pultokon kis feliratokat, vagy a ruhán kitűzőket, melyeken feltüntetik az ügyintéző, vagy az eladó nevét, így sokkal személyesebbé válik az ügyintézés.

Ha nem találunk ismerőst

Adódhat olyan helyzet is, hogy egy rendezvényen nem találunk ismerőst, akivel beszélgethetnénk. Egyedül ácsorogni meglehetősen kínos és a körbe-körbe sétálás is kellemetlen dolog. A legjobb megoldás, ha választunk egy másik hasonló helyzetben lévőt, odalépünk hozzá, köszönünk neki, bemutatkozunk és beszélgetést kezdeményezünk. (Itt is érvényes a szabály, miszerint hivatalos rendezvényen illik rövid eligazítást nyújtani munkahelyünkről, magánjellegű társasági rendezvényen viszont a munkahely és a munkakör megnevezése  nem tartoznak a bemutatkozáshoz).

A politikai, államigazgatási, tudományos és kulturális életben a kiemelt személyiségek hírből, sajtóból, televízióból ismerik egymást, tudják, hogy kivel fognak találkozni, így esetükben a bemutatkozás csak sértődést eredményezne.

Forrás: dr. Sille István – Illem, etikett, protokoll

További cikkek a témában:

A köszönés illemtana
A bemutatás illemtana

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek