A csillagok és a parallaxis
Főző Attila László
2007/12/27 21:28
2153 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A távoli csillagok még a jó távcsövekkel is pontszerűnek tűnnek. Nagyon nehéz megbecsülni egy csillag átmerőjét, de a helyzetét is csak bizonyos pontossággal határozhatjuk meg. A NASA arra készül, hogy egy minden eddiginél pontosabb mérésekre képes eszközt bocsát fel, mely a Földtől 95 millió kilométer távolságban fog dolgozni.

A NASA SIM (Space Interferometry Mission) elnevezésű programja várhatóan a 2010-es években útjára indít egy olyan űreszközt, mely forradalmasítja majd a csillagok helyének és méretének meghatározását.

A csillagászok már régóta használják a parallaxis jelenségét a csillagok távolságának mérésére. A Földről, bolygónk Nap körül végzett mozgása miatt, ugyanaz a távoli csillag más-más szög alatt látszik az év különböző időpontjaiban. Az ún. parallaxis szög mérésével kiszámíthatjuk az adott csillag távolságát a Nap-Föld távolság ismeretében.

A parallaxis jelenségét Friedrich Wilhelm Bessel figyelte meg először 1838-ban. A hozzánk legközelebb levő csillag (a Napon kívül) a 4,2 fényévre levő Proxima Centauri, melynek parallaxisa 0,77 ívmásodperc. Ugyanez az érték a Sirius esetében 0,38. A hatalmas távolságok miatt a csillagászatban több különleges mértékegységet használunk. A Nap-Föld távolság a csillagászati egység (CSE), mely 149 600 000 km.

A másik a parszek (pc), amely az a távolsag, ahonnan egy CSE 1 ívmásodperc parallaxis alatt látszik (parallaxis ívszekundum). 1 parszek = 3,26 fényév = 9,460528·1015 m.

Egy, a mi Napunkhoz hasonló méretű csillag 1 parszek távolságból öt ezred ívmásodperc (azaz öt milliívmásodperc) szög alatt látszana. Egy 1 méter tükörátmérőjű távcsővel nézve ideális esetben is egy tized ívmásodperc (azaz 100 milliívmásodperc) az a legkisebb távolság, amely alatt már nem tudunk két pontot különállónak látni. A Hubble űrtávcsővel ez a távolság 1,5 milliívmásodperc. Eddig a legtöbb parallaxis mérést a Hipparcos nevű európai műhold végezte, melynek felbontása 0,64milliívmásodperc.

A SIM program révén olyan mérőeszközzel fogunk rendelkezni, melynek felbontása 4 mikroívmásodperc (azaz 0,004milliívmásodperc). A SIM űreszköz képes lesz meghatározni a Tejútrendszer minden fényes objektumának a távolságát. A NASA által épített mérőműszer a Michelson-féle interferometria módszerével fog dolgozni.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek