A csillagok és a parallaxis
Főző Attila László
2007/12/27 21:28
1868 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A távoli csillagok még a jó távcsövekkel is pontszerűnek tűnnek. Nagyon nehéz megbecsülni egy csillag átmerőjét, de a helyzetét is csak bizonyos pontossággal határozhatjuk meg. A NASA arra készül, hogy egy minden eddiginél pontosabb mérésekre képes eszközt bocsát fel, mely a Földtől 95 millió kilométer távolságban fog dolgozni.

A NASA SIM (Space Interferometry Mission) elnevezésű programja várhatóan a 2010-es években útjára indít egy olyan űreszközt, mely forradalmasítja majd a csillagok helyének és méretének meghatározását.

A csillagászok már régóta használják a parallaxis jelenségét a csillagok távolságának mérésére. A Földről, bolygónk Nap körül végzett mozgása miatt, ugyanaz a távoli csillag más-más szög alatt látszik az év különböző időpontjaiban. Az ún. parallaxis szög mérésével kiszámíthatjuk az adott csillag távolságát a Nap-Föld távolság ismeretében.

A parallaxis jelenségét Friedrich Wilhelm Bessel figyelte meg először 1838-ban. A hozzánk legközelebb levő csillag (a Napon kívül) a 4,2 fényévre levő Proxima Centauri, melynek parallaxisa 0,77 ívmásodperc. Ugyanez az érték a Sirius esetében 0,38. A hatalmas távolságok miatt a csillagászatban több különleges mértékegységet használunk. A Nap-Föld távolság a csillagászati egység (CSE), mely 149 600 000 km.

A másik a parszek (pc), amely az a távolsag, ahonnan egy CSE 1 ívmásodperc parallaxis alatt látszik (parallaxis ívszekundum). 1 parszek = 3,26 fényév = 9,460528·1015 m.

Egy, a mi Napunkhoz hasonló méretű csillag 1 parszek távolságból öt ezred ívmásodperc (azaz öt milliívmásodperc) szög alatt látszana. Egy 1 méter tükörátmérőjű távcsővel nézve ideális esetben is egy tized ívmásodperc (azaz 100 milliívmásodperc) az a legkisebb távolság, amely alatt már nem tudunk két pontot különállónak látni. A Hubble űrtávcsővel ez a távolság 1,5 milliívmásodperc. Eddig a legtöbb parallaxis mérést a Hipparcos nevű európai műhold végezte, melynek felbontása 0,64milliívmásodperc.

A SIM program révén olyan mérőeszközzel fogunk rendelkezni, melynek felbontása 4 mikroívmásodperc (azaz 0,004milliívmásodperc). A SIM űreszköz képes lesz meghatározni a Tejútrendszer minden fényes objektumának a távolságát. A NASA által épített mérőműszer a Michelson-féle interferometria módszerével fog dolgozni.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
All you need is code Minden a kódolás tanulásához
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek