A Derive a geometria tanításában
Tarcsay Tamás
2004/02/10 11:56
906 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy korábbi cikkünkben írtunk a Derive program matematikaórákon való felhasználásáról. Akkor a program számolási és függvényábrázolási képességeit mutattuk be. Most arról ejtünk szót, hogy milyen módon használható a Derive a geometria oktatásakor.

A geometriai transzformációk tanítása során tanulságos lehet a gyerekek számára az, ha látják, hogy a tanult transzformáció egy adott ponthalmaznak milyen ponthalmazt feleltet meg. A Derive program azon képességét, hogy egyenletükkel megadott ponthalmazokat tud ábrázolni, jól hasznosíthatjuk a fent említett cél elérése érdekében.

Ebben az írásban példaként a geometriai inverziót választottuk. Ezt azért tettük, mert nem egyenestartó, és így látványosabb eredmények születhetnek, de bármely más transzformáció esetében is alkalmazható ez a módszer.

Ha egy ponthalmaz egyenlete f(x,y)=0, akkor a képének egyenletét megkaphatjuk úgy, ha az x és y helyére az alábbi kifejezéseket helyettesítjük: (Az origó középpontú, egységnyi sugarú inverziót alkalmazzuk.)

Az első ábrán az inverzió alapköre, az y=1/x egyenletű hiperbola és képe látható: 1. ábra A második ábrán az origó középpontú egységkör, a normálparabola és képe figyelhető meg.

2. ábra A harmadik ábrán látható egy ellipszis és képe az inverzió alpköre társaságában.

3. ábra

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek