A Nyúl
2003/11/02 23:24
3955 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az ősi fantázia benépesítette az eget és a földet, a vizeket és az alvilágot létező vagy elképzelt, isteni eredetű vagy isteni erővel felruházott állatokkal és szörnyekkel. Ebben a teremtett világban fontos, de kortól és kultúrától függően ellentmondásos szerep jutott a nyúlnak.

Praxitelész: Knidoszi Aphrodité (másolat)


A nyúl Aphrodité kísérő állata, szaporaságának köszönhetően (ideális esetben évente 9-szer fial) a bujaság, illetve a termékenység szimbóluma. Gyakran fordul elő Erósz (Cupido) oldalán is. A négy vérmérséklet közül a szangvinikus (vérbő) alkatot jelképezi.


A Mária lábainál ábrázolt fehér nyúl a keresztény szimbolika szerint azt jelképezi, hogy a Szűz legyőzte a testiség vágyait.


At Ótestamentum szerint a nyúl kérődző (vagyis növényevő), de hasadt körmű, ezért tisztátalan állat.


Ugyanakkor a szerzetesek kedvenc böjti csemegéje volt a még szőrtelen nyúlfióka.


A nyúl mint termékenység-szimbólum egyszerre jelképezi a periodikusan változó halált és újjászületést. (Többek közt ezért lett a keresztényeknél a húsvéti feltámadás jelképe.)


Így kapcsolódhatott a görögöknél a háromarcú, háromtestű Hekatéhoz, akinek idővel az égi, földi és alvilági hármas jellegéből az utóbbi kerekedett felül.


A nyúl a legtöbb kultúrában lunáris (Holdhoz kapcsolódó) állat, mert a telihold foltjaiban nyulat véltek fölfedezni.


A taoisták szerint a holdbéli nyúl mozsárban törve készíti az örök élet elixírjét.


A buddhisták erkölcstanában fontos szerepet játszik a nyúl. Egy indiai eredetű kínai legenda szerint Buddha egy kóborlástól és éhségtől végét járó brahman alakjában próbára tette az állatokat.


Az állatok mindenféle élelmet hoztak neki, egyedül a nyúl jött üres kézzel, és a tűzbe ugorva magát kínálta fel étekül. Buddha ekkora önfeláldozás láttán örök emlékül a Holdba emelte a nyulat.


Erre emlékezve Kínában a tavaszi nagy holdünnepkor nyúllal díszített süteményt fogyasztanak, s az oltárokon bronznyulak állnak, melyek előtt az asszonyok és a gyerekek gyertyákat és tömjénágakat égetnek.


A nyúl egyes indián törzseknél kultúrhéroszként jelenik meg. Az észak-amerikai algonkin indiánok szerint a Nagy Nyúl (más néven Manabozo, Micsabo, Na-na-bus vagy Glaszkep) teremtette a világot.


Elpusztította a rossz szellemeket, feltalálta a halászeszközöket, a különböző mesterségeket és a művészetet.


Tőle kapták az emberek a Naptól ellopott tüzet, és ő tanította meg nekik a gyógyító ráolvasások titkait is.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek