A világ végén. Vagy a világ közepén? - Azori-szigetek
Juhász Zsolt
2005/12/22 12:11
2694 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az Azori-szigetek (Portugália autonóm régiója) az Atlanti óceán közepén fekszenek kb. 1500 km-re Lisszabontól és 3900 km-re Észak-Amerika keleti partjától.
Ponta Delgada - Az Azori-szigetek legnagyobb városa

A kilenc szigetből álló szigetcsoport több mint 600 km hosszan terül el észak-nyugati dél-keleti irányban. Minden sziget vulkáni eredetű.
A szigetcsoportot portugál hajósok fedezték fel 1427-ben. A lakatlan sziget gyarmatosítása 1439-ben kezdődött. Az első gyarmatosítók Algarve és Alentejo tartományokból érkeztek. Az ezután következendő évszázadokban a telepesek már Európa más országaiból, legnagyobb számban Észak-Franciaországból és Flandriából. II. Fülöp 1583-ban portugál királyként elküldte a hajóhadát, hogy a francia kereskedőktől megtisztítsa az Azori-szigeteket.
Az Azori-szigetek elnevezésére több magyarázat is létezik. Az egyik magyarázat szerint a szigetcsoport a héjáról (portugálul "Açor") lett elnevezve, mert azt feltételezték a felfedezés idején, hogy gyakori madár a szigeteken, valójában soha nem élt ott. Néhány történész szerint a régies portugál "azures" (jelentése: kékek) szó adja az elnevezés alapját, ugyanis távolról a szigetek színe kéknek látszik. A leginkább elfogadott nézet szerint a madárnév alapján történt az elnevezés, eszerint az első felfedezők az egerészölyv egy szigeten élő helyi alfaját tévesen héjaként azonosították. A Lagoa Azul egy kettős krátertó egyik tagja Sao Miguel szigetén A szigetcsoport azon a szélességi körön terül szét, amely Lisszabonon áthalad. Éghajlata enyhe, mérsékelt éves ingadozással. A keménylombú és vegyes erdőkben található sok endemikus növényfaj egyedülálló életközösséget alkot. A kilenc sziget területe összesen 2355 km². Három sziget (São Miguel, Pico and Terceira) is nagyobb mint Málta, São Miguel például kétszer akkora területű.
A kilenc sziget három csoportra van felosztva:
A Keleti Csoport (Grupo Oriental) tagjai: São Miguel, Santa Maria és Formigas szigetecske
A Központi Csoport (Grupo Central) tagjai Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico és Faial
A Nyugati Csoport (Grupo Ocidental) tagjai Flores és Corvo. A szigetek a harmadidőszakban alakultak ki az alpi fázisban (oligocén). A legtöbb szigeten fellelhetők a vulkanikus eredetet mutató vulkáni formák és kráterek. A Pico vulkán, ami ugyanezt a nevet viselő szigeten fekszik 2351 méteres magasságával a legmagasabb pontja nemcsak az Azori-szigeteknek hanem egész Portugáliának. Az utolsó vulkánkitörés 1957-ben volt Faial sziget nyugati részén, ahol a Capelinhos vulkán (Vulcão dos Capelinhos) kitörésével a sziget mérete is növekedett. A legrégebbi sziget a Santa Maria sziget, ahol különféle mészkő és vörösagyag előfordulások is vannak. Teaültetvény az Azori-szigeteken Porto Formoso település mellett 1938 és 1978 között a szigetcsoportot három körzetre osztották, amelyek teljesen egyenértékűek voltak a portugál szárazföldi területekkel. A felosztás eléggé önkényes volt, és nem követte a természetes szigetcsoportokat
Angra állt Terceira, São Jorge, és Graciosa szigetekből. A főváros a Terceira-n lévő Angra do Heroísmo volt.
Horta állt Pico, Faial, Flores és Corvo szigetekből. A főváros a Faial-on lévő Horta volt.
Ponta Delgada állt São Miguel és Santa Maria szigetekből. A főváros a São Miguel-en lévő Ponta Delgada volt.
Az Azori-szigetek 1976-ban autonóm régióvá vált (Região Autónoma dos Açores) és az azori körzetek szerepe lecsökkent.
Portugál autonóm régióvá válása óta a helyi hatalom végrehajtói ága Ponta Delgada-ba lett helyezve, a törvényhozói Horta-ba, és bírói Angra do Heroísmo-ba.
Néhány adat az Azori-szigetekről.
Az Azori-szigetek 19 törvényhatóságra (concelhos) vannak osztva. Minden törvényhatóság további községekre (freguesias) van bontva. Összesen 156 község van a szigeten. Ezeken kívül még öt város is van: Ponta Delgada és Ribeira Grande São Miguel szigetén, Angra do Heroísmo és Praia da Vitória Terceira szigetén és Horta Faial szigetén.
Az Azori-szigetek népessége megközelíti a 240 000 főt, a népsűrűsége pedig 106 fő/km2.

Juhász Zsolt

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek