A villámhárító
2004/07/07 13:04
5013 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nyári zivatarok idején gyakran menekülünk olyan biztonságot nyújtó fedél alá, mely nem csak az esőtől, de a villámlástól is megvéd. Hiszen e fénycsík látványa csak kellő távolságból mondható szemet gyönyörködtetőnek. De mi adja a védelmet? A villámhárító történetéről csak igen keveset tudunk.

Történt egyszer, hogy az 1749-es esztendőben a bordeaux-i akadémia pályázatot írt ki arra a kérdésre, hogy vajon van-e összefüggés az elektromosság és a villámlás jelensége között? A pályázatot egy dijoni orvos nyerte, akinek helyesen sikerült azonosítania a jelenséget, de kísérleti bizonyítékkal nem sikerült szolgálnia. Mivel akkoriban nem csak őt foglalkoztatta az égi jel talánya, mások is kísérleteztek vele. Ilyen volt a bostoni író és könyvkereskedő, politikus és természettudós Benjamin Franklin is, aki három barátjával végzett kísérleteket az amerikai-angol gyarmaton. 1749-ben már azt is javasolták, hogy kiemelkedő pontokra (hegytető, templomtorony) szereljenek fel vasrudakat, de akkor még nem követte tett az elhatározást, mert a híres kísérlet még 1752-ig váratott magára. Benjamin Franklin Benjamin Franklin sokoldalú személyiség volt, mert az elektromosság kérdése ugyanúgy érdekelte, mint a politika, ezért természettudományos értekezései mellett sok politikai megnyilvánulásra is futotta erejéből.

Kísérletezéseit Európa-szerte ismerték tudós körökben, s különösen nagy érdeklődést váltott ki az az elmélete, hogy a villám "csupán" egy nagy méretű szikra. Ez a kérdés 1747-től foglalkoztatta behatóan, s úgy gondolta, hogy a villám elektromos töltése egy vezetéken lefelé mozogva egy fém kulcson gyűlik össze, és ennek következtében szikra jelenik meg. Mivel tartott attól, hogy elméletével a tudósok előtt nevetségessé válik, ezt a kísérletet csak 1752. június 15-én próbálta ki fia társaságában. Egy zivatar alkalmával sárkányt eregettek, s az átnedvesedett zsinórra függesztett kulcs villamos töltésével sikerült igazolni a felhőkben felgyülemlett elektromosságot, mert megjelent a szikra. A következő évre kiadott Poor Richard's Almanack című naptárában pontosan le is jegyezte a ma is használatos villámhárító szerkezetét, amiért a Royal Society érmével tüntette ki, az Ipartámogató Társaság pedig tagjai közé invitálta. Franklin szerette volna elméletét a gyakorlatban is hasznosítani, ezért azt találta ki, hogy az épületekre - vagy azok mellé - egy vasrudat kell szerelni, s az oszlop megvédi az épületeket a villámcsapástól.

A villámhárító karrierje azonban nem haladt ilyen egyenes ívben, ugyanis e találmánynak szép számmal akadtak befolyásos ellenzői is. Egy természettudományos érv szerint, ha minden villámot bevezetnének a talajba, a "túlelektrifikált" föld rengésekkel válaszolna a hatásra. Az egyházak pedig azzal érveltek, hogy Isten haragjának kifejezését nem szabad korlátozni. Franciaországban még bíróság elé is állítottak egy polgárt, akit istenkáromlással vádoltak, amiért villámhárítót szerelt házára. A vádlott annak köszönhette megmenekülését, hogy védőügyvédje Robespierre volt, aki kétévi pereskedés után azzal a furfanggal győzedelmeskedett, hogy a villámhárítót szélkakasnak minősítette, melynek használata akkor még örökletes, feudális jog volt. A villámhárító később jól működő eszközzé vált, a vele kapcsolatban felmerülő viták nagy részét is csak az képezte, hogy hegyes avagy lekerekített formájú legyen. Franklin a hegyes formájúra szavazott, de a vita végkifejletét ő már nem érhette meg, ugyanis csak sorsdöntő kísérlete után 248 évvel később dőlt el a villámhárító formája körüli vita. A kutatóknak 2000 júniusában arra a felismerésre sikerült jutniuk, hogy a legömbölyített formájú villámhárító valamivel hatékonyabb, mint a csúcsos.

Képek forrása

  • stargate.eik.bme.hu/
  • www.kuulnyuuz.hu/ img/00000896.jpg

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek