Ajánló - Iskolarendszerek Európában
Ferenczi Anita
2005/02/28 09:23
1124 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az Országos Közoktatási Intézet honlapján hasznos olvasnivalóul szolgálhat az a cikksorozat, mely az egyes európai országok oktatási rendszereiről számol be.

Az OKI honlapján olvasható cikksorozat - mely folyamatosan frissül - jelenleg az alábbi témákat öleli fel:

Milyen ma a finn oktatási rendszer?

A PISA 2003 tapasztalatai mindenképpen azt mutatják: a finn oktatás helyes utat választott, azóta is jó irányban fejlődik. Az oktatási reform-tevékenységet azonban még mindig nem kívánják leállítani; 2006-ban a közoktatás minden szintjén oly módon alakítják át a curriculumot, hogy a tankötelezettség időszakára vonatkozóan tovább növelik az anyanyelvi és a matematikai óraszámokat, és újabb programokkal erősítik a tanulókkal közvetlenül foglalkozó pedagógusok továbbképzését is. (Szerző: Mihály Ildikó)

Svédországi iskolalátogatások tapasztalatai

Az óra- és iskolalátogatások tapasztalata, hogy a tanár-diák partneri viszony, a kooperatív viszony, a diákok involválódása a tanulásba olyan légkör kialakulását segíti elő, ahol a tanuló minden eddigi tetejében jól is érzi magát. S ha magát a tanulást, erőfeszítést, az elkerülhetetlen kudarcokat nem is szereti meg, felelősségteljes, tudatos tanuló válik belőle... (Készítette: Békési Kálmán)

Milyen ma a francia iskolai rendszer?

A mai francia oktatási rendszer legjellemzőbb vonásai nemzetközi szakértők szerint a következők: intézményei többnyire állami fenntartásúak (csak 15 %-t képviselnek a nem állami, tehát egyházi illetve magániskolák), de strukturális különbség egyáltalán nincs közöttük; a rendszer erősen centralizált; dualisztikus; hierarchikus; az oktatás nagymértékben verbális jellegű; hangsúlyozottan intellektuális; vizsgaközpontú; nagy jelentőséget tulajdonít az érdemjegyeknek, és versengésre késztető. (Mihály Ildikó tanulmánya)

ISCED - Az oktatás egységes nemzetközi osztályozási rendszere

Az európai oktatási rendszerek egységes szemléletéhez hasznos ismerni az ISCED-rendszert, ami az egyes országok iskolarendszereinek összehasonlíthatóságát teszi lehetővé. Ehhez Forgács András 2001-ben írott cikkének némileg frissített változatát használtuk fel.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek