Alumíniumöntés
Főző Attila László
2007/12/24 00:53
1509 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az alumínium önthető ötvözetei viszonylag alacsony olvadáspontúak. Az öntés feltétele, hogy a fém teljesen töltse a formát és kicsi legyen a dermedési zsugorodása. Az öntészeti ötvözetek eutektikus (eltérő összetételű szilárd oldatból álló kristályok keveréke), vagy azt megközelítő összetételűek.

Az alakítható és a jól önthető ötvözetek között a határ természetesen nem éles. Az alakítható ötvözetek egy része jól önthető. Az alumínium legfontosabb ötvözőelemei a Si, Mg, Mn, Cu, Zn és Ni.

Öntészeti alumíniumötvözetek

Tiszta alumíniumból ritkán készítenek öntvényt, mert szilárdsági és öntészeti tulajdonságai nem megfelelőek. Több ötvöző elem ismert, amelyek javítják ezeket a tulajdonságait és növelik a szilárdságát. Az alumíniumötvözeteket négy nagy csoportba osztjuk az iparban öntészeti szempontból. Ezek Al-Si, Al-Cu, Al-Mg és Al-Zu ötvözet csoportok. A csoportokba tartozó ötvözetek természetesen a főötvözőkön kívül más ötvözőket is tartalmazhatnak.

Az öntészeti ötvözetek általában eutektikus, vagy az eutektikus összetételhez közelálló ötvözetek. Olvadáspontjuk viszonylag alacsony és meghatározott vagy kis hőfokhatárok között dermednek meg. A zsugorodási tényezőjük is kicsi, és jól kitöltik a formát. A Si javítja az önthetőséget, a Mg és Mn mérsékeltebb szilárdságnövelő hatása mellett kevésbé rontja a korrózióállóságot.

kohó belseje indítás előtt alumínium tömbökkel

Al-Si ötvözetek, sziluminok

A szilícium nagymértékben javítja az ötvözet öntészeti tulajdonságait, ugyanakkor nem növeli jelentősen az alumínium szilárdságát. Az Al-Si ötvözetek homokba és kokillába (vízzel hűtött kör vagy négyszög keresztmetszetű öntőforma) kiválóan önthetők. Az összetételük közel eutektikus, 9-14% szilíciumot tartalmaznak.

kohó indításra készen

Alumínium öntészeti termékek

öntési forma készítése
  • műszaki szerszámgyártás
  • cipőipari szerszámgyártás
  • alkatrészek öntése

Az olvasztókohó

Elektromos fűtésű kohóban olvasztják meg az alumínium tömböket.

Szerszámok

Hosszú nyelű öntőkanalakat használnak az olvadt fém mintájának kiemelésére.

Selejt és maradék

A selejt újra feldolgozható, beolvasztható. A maradékot a tömbök formájába lehet visszaönteni a következő öntésig.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek