Áramlás
Nádori Gergely
2002/11/13 11:15
711 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kevés dolog egyértelműbb és kézenfekvőbb annál, hogy a folyadékok folynak. Ez a tulajdonságuk azonban mégis számtalan érdekességgel és meglepetéssel szolgálhat. Nem is gondolnánk, hogy az áramlások kérdése korántsem olyan magától értetődő, mint amilyennek tűnik.

Törzsanyag

Ókori furfang - amit nem tilos, azt szabad!?

A folyadékok folynak, mint már korábban is említettük, alaptulajdonságuk. Igaz ez az emberi vértől kezdve az óceánok nagy áramlásáig mindenre. De vajon milyen törvényszerűségek irányítják ezeket a folyamatokat? Nem meglepő, hogy az áramlások alapelvei azonosak akár egy hajszálérről, akár a Golf-áramlásról van szó. Az áramlás alapelveit, Bernoulli törvényét mutatja be a cikk egy furfangos egyiptomi paraszt példáján.

A vérnyomás szabályozása

Egy másik írás azt próbálja szemléletessé tenni, hogy milyen folyamatok szabályozzák a vérnyomást. A modellben magad is kipróbálhatod, milyen hatással van a stressz vagy az elhízás a vérnyomásra.

A termohalin cirkuláció és az óceánok mélyáramlásai

Harmadik cikkünkben arról írunk, mi jellemzi a nagy óceáni áramlásokat. Megtudhatod, mi a hőmérséklet és a sókoncentráció szerepe a tengeráramlások kialakulásában, valamint azt is, mennyire érzékeny ez a rendszer.

Kisenciklopédia

Arkhimédész törvénye
Minden folyadékba, vagy gázba merülő testre akkora felhajtóerő hat, amekkora a test által kiszorított folyadék vagy gáz súlya.
Hidrosztatikai nyomás
a folyadék súlyából származó nyomás. Kiszámítható a folyadékoszlop felszíntől mért magasságának, a folyadék sűrűségének, és a nehézségi gyorsulásnak a szorzataként. p=ρgh.
Paraszimpatikus rendszer
Az idegrendszernek az a része, mely a nyugalmi állapotot váltja ki. Pályái az agytörzsből a bolygóidegen át jutnak a testbe. A paraszimpatikus rendszer ingerlése lassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást, gyorsítja a bélműködést és a bél ereinek vérellátását, csökkenti a vércukorszintet, szűkíti a pupillát, csökkenti a bőr vérellátását.
Pascal törvénye
A nyomás a folyadékokban minden irányban gyengítetlenül terjed tovább.
Szimpatikus rendszer
Az idegrendszernek az a része, mely az izgalmi állapotot, vészreakciót váltja ki. Pályái a gerincvelőben futnak, majd a hasi szimpatikus dúcokban kapcsolódnak át. A szimpatikus rendszer ingerlése gyorsítja a szívverést, emeli a vérnyomást, lassítja a bélműködést, növeli a vércukorszintet, tágítja a pupillát, növeli a bőr vérellátását.
Termohalin áramlások
A tengervíz sűrűsége 1.02-1.07 g/cm3 a hőmérséklet, nyomás és sótartalom függvényében. Mivel a fennti paraméterek eltérők a világtenger különböző régióiban, a tengervíz sűrűsége is térben változó. A sűrűségkülönbségek pedig áramlásokat generálnak. A sótartalom és hőmérséklet eltérései kitüntetett szerepet játszanak ezek kialakulásában, ezért termohalin áramlásoknak nevezzük őket.
Termoklin zóna
Egy tipikus óceáni medencében egymás fölött, három zóna különböztethető meg: legfelül van a mindössze kb. 100 m vastag, (általában) meleg felszíni réteg; ez alatt. kb. 1000 méter mélységig terjed az ún. termoklin zóna, melyben a hőmérséklet lefelé haladva gyorsan csökken; majd legalul terül el a hideg mélyvíz óriási tömege.

Tudtad-e?

  • Ha egy csőben folyadék áramlik, akkor a folyadék azon részecskéi, amelyek a legkívül haladnak, hozzátapadnak a cső falához. Hozzátapadnának, de az utánuk sebesen haladó többi részecske elsodorja őket. Ezért a folyadékrészecskék nemcsak a cső hosszában haladnak, hanem forognak is. Ezekből lesznek a cső faláról kiinduló örvények.
  • A vérnyomásmérés legelső módja az úgynevezett véres módszer volt. Azt mérték meg, milyen magasra szökik a vér a megvágott artériából. Ezt emberen természetesen nem alkalmazták, csa kísérleti állatokon.

Feladatok

Cartesius-búvár

Készítsd el a következő kísérleti eszközt! Végezd el a kísérletet, majd magyarázd meg a tapasztaltakat!
Magas, henger alakú üvegedénybe (mérőhenger) tölts vizet, úgy, hogy majdnem színültig legyen! Ezután egy kémcsőbe tölts annyi vizet, hogy szájával lefelé fordítva és a mérőhengerbe helyezve éppen csak ússzon. A mérőhengert kösd le egy gumilappal. Ha most rátenyerelsz a gumilapra, a kémcső az edény aljára süllyed. Amint felemeled kezed a gumilapról, a kémcső ismét felemelkedik. Magyarázd meg a látottakat! Legyen adott egy cső, amelynek átmérője 10 cm, ez 5 cm-re szűkül össze, és benne 0,8 gramm/cm3 sűrűségű olaj a nagyobb keresztmetszetű szakaszon 100 cm/s sebességgel halad. Mekkora lesz az olaj sebessége az 5 cm átmérőjű szakaszon?

A vérnyomás

  1. Keresd meg az ütőeredet a csuklódon és számold meg, hányat ver egy perc alatt!
  2. Guggollj 10-et és utána újra számold meg a pulzusodat!
  3. Ezután számold újra percenként! Mennyi idő alatt tér vissza a nyugalmi értékre?
  4. Próbáld meg az akaratoddal változtatni a pulzusodat! Gondolj valami nagyon izgalmas vagy nagyon veszélyes dologra minél részletesebben és erősebben! Sikerült változtatni a pulzusszámodat?

Milyen tengeráramlat a Benguela?

  1. meleg
  2. (kevert) langyos
  3. hideg

Linkek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek