Az Európai Unió szerződései: A Schengeni egyezmény
Érsek Dóra
2003/03/10 16:24
1649 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az Unió szervezetének létrejött és működését jónéhány szerződésben rögzítették. Ezek közül csupán csak egy a Schengeni egyezmény, amely a tagállamok közötti kölcsönös politikai bizalmon alapul és az Európai Közösségek legszorosabban együttműkdő tagállamai hozták létre.

A Schengeni Egyezmények (I-II) rendszerét 1985-ben a Benelux- államok, Franciaország és Németország hozta létre 1985-ben egy luxemburgi kisvárosban Schengenben. A cél az volt, hogy mélyülő politikai és szélesedő politikai együttműködésükkel elősegítésék a belső határok minél hamarabb történő ledöntését.

Ennek megvalósítására hozták létre 1990-ben magát az egyezményt, amelyhez később több ország is csatlakozott. Így többek között Dánia, Ausztria, Finnország, Görögország, Olaszország, Spanyolország, Svédország és Portugália is. Az egyezmény tagjai az előbbiekben felvázolt cél szerint fokoztasona kezdték meg a belső határok felszámolást, a határellenőrzés megszüntetését, hogy minél gyorsabban megvalósuljon a tagállamok közötti szabad átjárás. Mindehhez természetesen elengedhetetlen feltétel, hogy a résztvevő felek egymás között politikai bizalmat élvezzenek. Feltételezi többek között azt is, hogy a tagállamok társadalma és jogrendszere hasonló és gazdasági fejelettségük is közel azonos szinten áll.

Ez a rendszer mára már egyre inkább kiszélesedett, és jelenleg magában foglalja az EU-tagállamok többségét. Mellesleg érdemes megjegyezni, hogy itt nemcsak a 15 EU tagról van szó, hanem az egyezményhez még csatlakoztt az észak-európai országok egy része is. Így Norvégia, Izlad, azaz az Európai Gazdasági Térség tagjai is.

Ennek a luxemburgi kisváros nevével ellátott rendszernek az alapját egy számítógépes adatbázis képezi, amely rengeteg adatot és információt tartalmaz és tesz hozzáférhetővé a tagok számára. Így az adatbázisban megtalálhatóak a körözött bűnözők nyilvántartásai, a lopott gépkocsik, a vízumköteles államok és az összes olyan lényeges adat, ami segít megelőzni azt, hogy illetéktelen személyek beléphessenek az Unió területére. Mindemellett segítséget nyújt a rendvédelmi szerveknek abban, hogy minél hatékonyabban végezzék a munkájukat.

Magyarország számára a schengeni egyezmény annyiban jelent csak problémát, hogy miként sikerül a renszerhez csatlakozni illetve abba beilleszkedni. A lakosság számra érezhető hatás ebből pusztán csak annyi, hogy könnyebbé válik majd a más országokba való határátlépés. Néhány évnek azonban így is el kell telni addig, amíg a schengeni rendszerbe integrálódhatunk, vagyis amíg teljesen meg nem szűnik a belső határellenőrzés. Ennek alapvető oka abban a tényben keresendő, hogy 2006-ra történik meg a Schengeni Információs Rendszer működéséhez szükséges informatikai hálózat fejlesztése és teljes kiépítése.

Na, és addig még hazánk csatlakozása is hátra van.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek