Az időről
Farkas Zoltán
2004/03/28 17:03
855 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az épp esedékes óraátállítás apropóján készült az az összeéállítás, melyet a Történelemtanárok Egyletének honlapján olvashattok. Az idő méréséről, kalendáriumokról, időszámításokról szóló írások linkjein keresztül bolyonghattok az időben.
Napóra

Az idő

Ha az ember fia vagy lánya a következőt (vagy épp az ellenkezőjét) látja, hallja (esetleg érzékeli), hogy "vasárnap ismét át kell állítani az órákat: kezdődik a nyári időszámítás. Hajnali kettőkor egy órával előbbre igazítják az órákat egész Európában", néha kicsit elgondolkozik az egész idő és az időszámítás fogalmán. Miért is? Hogyan? Mióta?

Az idő fogalma az interneten is megfoghatatlan és behatárolhatatlan. Meghatározások tömkelegét találjuk a tudományos háttértől elindulva, az összeesküvés-elméleteken és hosszú vitákon át egészen a filozófiáig és a szépirodalomig. Ha azonban ez már több mint elég, és biztos kapaszkodóra vágyunk, hát itt az idő a pontos időmegtudására, de ezt is több helyen tehetjük meg, hiszen ki tudja, hogy éppen hol és mennyi az idő? Ehhez stabil kapaszkodót nyújt a Műszaki Egyetem oldala, ahol mindig megtudhatjuk, hogy mennyi is az idő. Pontosan. Budapesten.

De nem mindig volt ez így, és ahány nép és kultúra, ahány vallás és közösség, mind másik időszámítást vall magáénak, és követ szorgosan. Ezt egy puritán táblázaton a következő helyen nézhetjük meg, ám akit komolyabban érdekel a téma, ideje, hogy felkeresse azt az oldalt, ami egy kellemes "Séta az Időn át".
A séta során felkereshetjük az ősi kalendáriumokat, a korai naptárakat, a forradalmat az időszámításban, az atomkort; ezen kívül viszont teljes áttekintést kapunk az időzónákról és az időszámításokról, plusz egy kimerítő bibliográfiát is. Az oldal angol nyelvű, de csekély angoltudással is élvezhető a sok kép és a szövegek könnyen fogyaszthatósága miatt.

Magyarul a naptár érdekességeiről olvashatunk, ám nem megkerülhető, hogy megemlítsük Hahn István és Szentpétery Imre nevét, akiknek műveit bár még nem digitalizálták, ám az érdeklődők számára időszámításról és kronológiáról szóló könyveikből minden kiderül.

FOLYTATÁS a TTE Honlapszemléjé-ben.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek