Az intel processzorok új számozása
2004/07/11 15:56
1439 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egyre gyakoribb, hogy intel alapú számítógép vagy processzor vásárlásakor már nem az órajel frekvenciát kell megadnunk, hanem egy típusszámot, ami a processzor teljesítményére utal.

Az elmúlt pár évben az intel (és persze a többi processzorgyártó cég is) egyre több különböző belső felépítésű processzorcsaláddal jelentkezett, így szükség lett egy újfajta azonosítás bevezetésére.

1.A változás okai

Az elmúlt néhány évben az Intel tudatosan abba az irányba mozdult el, hogy a hagyományos "órajel-frekvencián" kívül átfogóbb fejlesztéseket hajtson végre a személyiszámítógép-platformon.
Ennek az elmozdulásnak a legfrissebb példája 2003-ban volt megfigyelhető, amikor az Intel piacra dobta noteszgépekhez szánt új számítástechnikai platformját, az Intel® CentrinoTM mobil technológiát. A piackutatás azt bizonyította, hogy a noteszgépek felhasználói az órajel-frekvencia mellett más tulajdonságokat is fontosnak tartanak. A noteszgépek optimális használatához az olyan előnyöket, mint az akkumulátorok megnövelt élettartama, az integrált vezeték nélküli helyi hálózat teljesítménye és a kisebb, könnyebb kivitel, egyformán fontosnak ítélték. Az Intel a felhasználóktól kapott visszajelzések alapján fejlesztette ki az Intel Centrino mobil technológiát. Keresse az Intel termékeit, és kövesse az újításoknak ezt az irányvonalát a végfelhasználók által szorgalmazott technológiákkal, mint például a biztonságot szolgáló LaGrande technológia, a Vanderpool virtualizáló technológia és még sok egyéb.

Ahogy a platformnak a processzor mellett lehetnek más adottságai, úgy a processzornak is vannak az órajel-frekvencián kívül más tulajdonságai. Hogy jobban tudja közvetíteni processzorai általános tulajdonságkészletét a végfelhasználók felé, és segíteni tudja őket abban, hogy személyi számítógépük beszerzésekor több információ birtokában hozzák meg döntésüket, az Intel bevezeti a "processzorszámokat" asztali- és noteszgép-termékeinél.


2. A processzorszám elemei

- Architektúra
- Gyorsítótár
- Órajel
- Elülső busz
- Egyéb Intel® technológiák

Mivel az Intel processzorok az idők során változnak és egyre fejlettebbé válnak, az Intel a későbbiekben új technológiákat és képességeket is beépít, amelyek magasabb processzorszámokat eredményezhetnek.

3. A PC vásárlás megkönnyítése

Az Intel a processzorszámokkal szeretné megkönnyíteni a vásárlók dolgát, hogy egyszerűen különbséget tudjanak tenni a hasonló processzorok között, és ne csak egy processzortulajdonság elemzése vagy figyelembevétele alapján válasszanak. Sok iparágban a gyártók termékszámozást vagy más besorolási rendszert használnak a termékek meghatározott tulajdonságcsoportok szerinti megkülönböztetésére. Ez a felhasználók számára könnyebbé teszi az adott termékek összehasonlítását egy termékcsaládon vagy márkán belül. A digitális fényképezőgép vásárlását fontolgató vevők például a megapixeleken kívül esetleg az optikai közelítés és a digitális közelítés tulajdonságait is össze kívánják hasonlítani, mielőtt választanak a rengeteg fényképezőgép-modell közül. Hasonlóképpen, új gépkocsi vásárlásakor a legtöbb vevő nemcsak pusztán a lóerőket nézi, hanem annál többet: érdekelheti őket a fogyasztás (liter/100 km), a biztonsági berendezések, az ülőhelyek száma és egyéb opciók is.
Az Intel processzorszámai az órajelen kívül az alábbi fontos tulajdonságokat fogják jelölni: alapul szolgáló architektúra, gyorsítótár, elülső busz és egyéb Intel technológiák. A processzorszámok alapján a felhasználók egy idő után már hozzáértően és körültekintően fogják megkülönböztetni egymástól az egyes processzorokat, mert az általános felhasználói tapasztalatért felelős tulajdonságok nagyobb csoportját vehetik figyelembe.


4. Processzorjellemzők és meghatározásuk:

Architektúra: A mikroprocesszor alapkialakítása. Jelenthet gyártástechnológiát és/vagy egyéb architekturális fejlesztéseket.
Gyorsítótár(MB/KB): Gyakran elért vagy nemrég elért adatok ideiglenes tárhelye. Ha bizonyos adatok a gyorsítótárban tárolódnak, a számítógép működése felgyorsul. A gyorsítótár méretét megabájtokban (MB) vagy kilobájtokban (KB) szokták megadni.
Órajel(GHz/MHz): A processzor belső órájának sebessége, amely meghatározza, hogy a processzor milyen gyorsan tudja feldolgozni az adatokat. Az órajelet jellemzően GHz-ben (gigahertz vagy milliárd impulzus/másodperc) mérik.
Elülső busz(GHz/MHz): A processzort más fontos komponensekkel, például a memóriavezérlő központtal összekötő útvonal. Az FSB sebességét GHz-ben vagy MHz-ben fejezik ki.

A következő részben a számozások részleteit fogjuk áttekinteni.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek