Az OpenWebmail I.
2005/08/21 12:18
597 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Felhasználóink a levelezőrendszert nem csak e-mail klienssel, hanem weben keresztül is elérhetik. Most az egyik legnépszerűbb webes levelezőt, az OpenWebmailt mutatjuk be.

Gyakran előfordul, hogy nem tudjuk vagy bizonyos okok miatt nem akarjuk felhasználóink számára a POP3/IMAP távoli hozzáférését biztosítani, esetleg nincs egységesen használható mailkliens, de a levelezésüket mindenképpen meg kell oldanunk valamilyen módon. Nincs mese, ilyenkor csak egy webes levelezőfelület használata jöhet szóba. A webes klienseket sokan lenézik, nem szeretik, hiszen általában kevesebb funkcióval bírnak, mint önálló társaik, ráadásul használatuk viszonylag nagy hálózati forgalmat generál: a leveleken kívül jelentős webforgalommal is számolni kell. Ennek ellenére kisebb rendszerekben, egyszerűbb hálózatokban, de akár több ezer felhasználós szerveren is hasznát vehetjük.
Az OpenWebmail (http://www.openwebmail.org/) a korábban igen népszerű NeoMail projekt folytatása. Utóbbit fejlesztője, Ernie Miller "magára hagyta", munkáját ekkor folytatta egy kisebb közösség. Az alapvető levelezőfunkciókon kívül számtalan szolgáltatás került bele, a teljesség igénye nélkül:- külső fiókok tartalmának letöltése
- helyesírás-ellenőrzés
- WebDisk
- SSH-kliens
- keresés a mappákban, levelekben
- naptárfunkció
- számos nyelv és karakterkészlet támogatása

Emellett viszonylag könnyen és gyorsan telepíthető, maximálisan testreszabható. Hátrányai között meg kell említenünk, hogy Perl-alapú, tehát kissé erőforrásigényesebb hasonló funkciójú társainál, illetve egy-egy szolgáltatásában bizony akadnak biztonsági lyukak. Mindent összevetve azonban elmondhatjuk, hogy az OW apróbb kompromisszumok megkötésével remek segédeszközünk lehet. Az OpenWebmail login-képernyője Az OW használatához legalább a következő összetevők szükségesek:

- Perl interpreter
- CGI.pm-3.05
- MIME-Base64-3.01
- libnet-1.19
- Digest-1.08
- Digest-MD5-2.33
- Text-Iconv-1.2
- libiconv-1.9.1

Egyes szolgáltatásokhoz egyéb kiegészítők is kellhetnek, ezekről az OpenWebmail readme file-jában olvashatunk. Az OW levélkezelése Naptárfunkciók A személyes beállítások ablaka (folytatjuk)

Béres László
beres.laszlo@sys-admin.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek