Az y=1/x egyenletű görbéről
Tarcsay Tamás
2005/06/10 14:38
1212 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A címben említett ponthalmazzal már elég korán, a fordított arányosság tanulása közben találkozunk, és azt mondjuk róla, hogy hiperbola. Tényleg az?
Erről szól írásunk.
Az ábra a Derive programmal készült.

Ha vizsgáljuk azt a függvényt, aminek ez a ponthalmaz a grafikonja, akkor sok fontos tulajdonságát megismerhetjük a vizsgált ponthalmaznak. Megállapíthatjuk, hogy az y=x egyenletű egyenes szimmetriatengelye, és a szimmetriatengelyen levő pontjai az A(1,1) és a B(-1,-1) pontok. A hiperbola fogalma teljesen független a függvények fogalmától. Ha azt akarjuk megmutatni, hogy a fenti ponthalmaz hiperbola, Meg kell adni a Fókuszait és a - szokásos módon a-val jelölt - paraméterét. A definícióból következően, ha a vizsgált ponthalmaz hiperbola, akkor az a paraméter értéke az AB távolság fele, azaz:
A valós tengely egyenese szimmetria okokból csak az y=x egyenletű egyenes lehet, és a fókuszok koordinátáit kereshetjük ilyen alakban: F1(f,f) és F2(-f,-f).

A vizsgált ponthalmaz tetszőleges pontja legyen P(x,1/x). Az x 0-tól különböző valós szám.
Kérdés az, hogy vannak-e olyan F1 és F2 pontok amelyekre bármely P pont esetében teljesül, hogy Felhasználva a két pont távolságára vonatkozó összefüggést, ez azt jelenti, hogy minden nullától különböző valós x-re teljesülni kell az alábbi egyenlőségnek: Algebrai átalakításokat végezve kapjuk, hogy minden 0-tól különböző valós x-re teljesülni kell az alábbi egyenletnek:
Ebből adódik, hogy
Kaptuk tehát, hogy a vizsgált ponthalmaz hiperbola, amelynek fókuszai:

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek