Budapesti portya
Ferenczi Anita
2004/03/30 13:25
993 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy régebbi cikkünkben már írtunk arról, hogy, "Mi is az a portya?". A portya kiválóan alkalmas arra, hogy a gyerekek önállóan felfedezzék a helyet, ahol erdei iskolában vannak, legyen az kisváros, falu vagy éppen egy nagyobb település.

Az alábbi budapesti portya 7-8-os gyerekeknek készült, de átalakítható.
Természetesen a főváros elég nagy ahhoz, hogy az egészet felfedezhessük egy nap alatt, de a legfontosabbakat talán sikerül, s persze egy portya alatt nem is mindenki fog eljutni mindenhova, de ezt bízzuk a srácokra. Este aztán majd lehet mesélni, hogy ki merre volt, s a tablók is érdekesek lehetnek így!

Előzetes feladatok

 • Vásároljunk a gyerekeknek napi BKV jegyet (ezzel korlátlanul utazhatnak)
 • Helyezzük el a "Titkos leveleket" a Keleti pu. nyitott aluljárójában lévő kövek alatt!
 • Keressük fel és avassuk be a Parlament közelében lévő újságárust, hogy legyen a segítőnk!

A portyalevél

A feladatok tetszőleges sorrendben hajthatók végre, nem kötelező mindent megnézni, megtudni, döntsetek jól! Készítsetek tervet a térkép segítségével, s az idővel is számoljatok!

 1. Jussatok el abba a ligetbe, ahol sport-és szórakoztató központokat találtok, de lehet fürdeni is, meg lehet nézni egy várat, állatokat s régi vonatokat is. Soroljatok fel minél több idegenforgalmi nevezetességet! Igazoltassátok minél több intézményben pecséttel, hogy ott jártatok! Ahány pecsét, annyi pont!
 2. Mit jelent annak a térnek a neve, amely a kis földalatti vonalán található, de a 4-6-os villamos is megáll ott? (6 pont)
 3. Hol állt az egykori Nemzeti Színház? Mi van ma ott? Mivel lehet onnan eljutni a Bazilikához?(6 pont)
 4. Hol van a Bazilika? Hány lépcső visz fel a toronyba? (10 pont)
 5. Ki tervezte az Operaházat? Mikor lehet megnézni belülről? Ki ma az igazgatója? Milyen műveket lehet mostanában látni ott? Milyen híres eseményt rendeznek ott februárban, amit Bécsben is szoktak? (10 pont)
 6. Hogyan lehet feljutni a Budai Várba? Milyen múzeumok találhatók ott? Rajzoljátok le az egyik legérdekesebb múzeum előtt álló tárgyakat! Ki az a 48-as hős, kinek nevét dal is őrzi e tárgyakkal kapcsolatban? (15 pont)
 7. Mi a legérdekesebb látnivaló a Mátyás templomban? (6 pont)
 8. Kinek a szobra látható az Erzsébet hídról Buda felé nézve? (5 pont)
 9. Fejtsétek meg a rejtvényt, s ha sikerült azon a telefonszámon kaptok egy értékes plusz feladatot: A rejtvény: 1. a szolgáltató nevében szerepel az egyik pályaudvarunk nevéhez hasonló szó, de nem magyarul, 2. az első két szám 16 négyzetének a fele, 3. a második két szám: ahány kerület van Bp-en, 4. ilyen számú villamossal lehet eljutni a Moszkva térről a Villányi útra, 5.ebben a kerületben van a Parlament (20 pont)
 10. Egyik pályaudvarunk előtt-alatt egy nagy téren lehet üldögélni olyanalakú köveken, mely testnek a V=r2PM Az egyik kő alatt van egy levél, benne egy feladat, melyet megoldani nagyon könnyű, de sokat ér! (20pont)
 11. Az Országháznál egy újságárus sokat segíthet! Akkor adja oda a kérdést, ha megmondjátok, hogy a kerületben minek a neve fűződik az 1848-as szabadságharchoz! (20 pont)
 12. Melyik a leghosszabb híd, melyik két kerületet köti össze? Kiről kapta a nevét az ami a közepénél van? Mi van ma ott? (5 pont)
 13. Gyűjtsetek olyan dolgokat, amin nyomtatásban szerepel a Budapest szó! Ahány db annyi pont!
 14. Milyen irodalmi művekben szerepel a főváros neve? Hol lehet ma ezekhez minden kerületben hozzájutni, ha nem akarjuk megvenni? Művenként 1 pont + a hely 5 pont
 15. Javasoljatok egy egynapos programot kortársaitoknak Bp-en! (5-10 pont)
 16. Gyűjtsetek prospektusokat s bármilyen anyagot a tablóhoz, melyet visszaérkezésetek után kell elkészíteni! (10-20 pont)

Képek forrása

 • www.lib.uni-miskolc.hu
 • http://sxc.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE pilot Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek