Bunda séma nélkül
2004/04/08 19:41
997 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ferenciek tere, Budapest. Egy reklámtábla szólít meg egy kapualjból: "Szűcsbolt az udvarban". Mivel is foglalkozik a szűcs? A tímárhoz hasonlít a munkája? Tihanyi László szűcsmestertől mindent megtudhatunk erről a szakmáról, amihez szerinte három alaptulajdonság elengedhetetlen: türelem, kézügyesség, és kreativitás.

Gyermekkorom óta vagyok ebben a szakmában. Az apám is szűcs volt, és ha így nézzük, a családunk több generáción keresztül ezzel a szakmával foglalkozik, hiszen a fiam is szűcsnek készül. Tulajdonképpen néhány dolgot leszámítva a szűcsműhely: manufaktúra. Ugyanúgy működik, mint százötven éve. Bár vannak újfajta gépek, azért továbbra is a kézimunkán van a hangsúly. Sokféle állat szőrméje megtalálható boltunkban. Ezeket az állatokat általában már direkt "prémre tenyésztik". Kivételt képez a nyúl, amely a vágóhídra megy, illetve van egy-két állat, amit vadásznak. Ilyen például a vörös róka, amely ahol elszaporodott, irtásra kerül, vagy a pézsma, amelyet szaporasága miatt irtanak. Ez utóbbi egyébként a gátakat teszi tönkre.

A prémeket, szőröket, bőröket tenyésztőktől és bőrkikészítőktől - azaz tímároktól - szerezzük be. Pontosabban fogalmazva a tenyésztőtől veszi a tímár, a tímártól pedig a szűcs. Tehát mi már nem veszünk nyersbőrt, csak olyat, ami előre ki van készítve. Elvileg mi is ki tudnánk készíteni, de ahhoz külön műhely kell, ami a városban megoldhatatlan. Ezek a műhelyek mindig vidéken, vagy legalábbis a külvárosban vannak. A megvásárolt, kikészített bőrből és szőrméből bundát, kucsmát, kabátot, kiegészítőket készítünk. Előre, vagy méret után, de akár a vevő által hozott anyagból is, ahogyan ő megálmodta, elképzelte.

Illetve nem csak elkészítjük ezeket a szőrme holmikat, de tisztítást és javítást is vállalunk. Néhány évtizeddel ezelőtt megpróbálták gyárakban, normában végeztetni a szűcsmunkát, de azt hiszem, ezt a munkát nem lehet normában csinálni. Egy kabát vagy egy bunda akár százhúsz bőrből is állhat, ekkor ebből mind a százhúsz más. Nem lehet mindegyiket hat és fél perc alatt elkészíteni. Mindegyik egyedi bánásmódot igényel. Három dolog fontos ehhez a szakmához: türelem, kézügyesség és kreativitás. Ahány munkát behoznak, az bizony annyiféle. Annyiféle szőrme, és annyiféle munka. Sokszor előfordul, hogy egyszerűen ki kell találni a dolgokat és nincs rá semmilyen séma.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
All you need is code Minden a kódolás tanulásához
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek